• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrskave lepinjice sa pikantnim nadevom: Ukus ovog tradicionalnog turskog jela se dugo pamti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za ljubitelje pikantnih jela, lahmadžun će biti pravo osveženje

  • 0
lahmadžun, turske lepinjice Foto: Shutterstock

Ako ste makar jednom bili u Turskoj, morali ste da probate lahmadžun, tanku lepinjicu nadevenu mesom i povrćem.

Recept za ovo pikantno jelo prenosi se s kolena na koleno, a lahmadžun se može poslužiti i za ručak i za večeru i služiti uz sezonsku salatu ili jogurt.

Trik je u tome da lepinjice budu tanke i hrskave, a nadev bogat i šaren.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 5 kašika ulja
  • 100 ml mleka
  • kafena kašičica suvog kvasca
  • soli po ukusu
  • 250 g mlevenog mesa
  • 500 g paprike
  • 400 g luka
  • 500 g paradajza
  • 5 kašika ajvara
  • biber, ljuta tucana paprika
  • veza svežeg peršunovog lišća

Priprema:

U posudu sipajte mleko, dodajte suvi kvasac, ulje i brašno, a onda i malo soli, pa zamesite testo. Ostavite posudu sa testom na stranu dok pripremate nadev.

Očistite i isecite luk, pa ga spustite u tiganj da se kratko izdinsta. Potom mu dodajte mleveno meso, a kad meso posvetli, dodajte očišćene iseckane sveže paprike i iseckan paradajz, pa nastavite sa dinstanjem. Smesa bi trebalo da bude mekana toliko da možete da je izmiksate u blenderu tako da dobije konzistenciju paštete.

Kad izmiksate meso sa povrćem, dodajte ajvar, mleveni biber i ljutu tucanu papriku, pa još malo izblendirajte da se sastojci lepo povežu.

Sad je vreme da od testa otkidate loptice veličine mandarine i da ih razvučete na veličinu tiganja u kom ćete peći lahmadžun. Na svaku lepinjicu stavite nadev.

Teflonski tigan stavite na ringlu, pa kad se dobro zagreje spuštajte nadevenu lepinjicu da se ispeče. Obavezno poklopite tiganj i ostavite tako tri-četiri minuta, da se lahmadžun ispeče.

Na isti način ispecite sve preostale lahmadžune, pospite ih iseckanim svežim lišćem peršuna i služite ih tople.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo gemiš i oduševili se: Poslastica za sva čula

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti