![lahmadžun, turske lepinjice lahmadžun, turske lepinjice](https://xdn.tf.rs/2023/08/06/lahmadzun-670x447.jpg)
Hrskave lepinjice sa pikantnim nadevom: Ukus ovog tradicionalnog turskog jela se dugo pamti
Ako ste makar jednom bili u Turskoj, morali ste da probate lahmadžun, tanku lepinjicu nadevenu mesom i povrćem.
Recept za ovo pikantno jelo prenosi se s kolena na koleno, a lahmadžun se može poslužiti i za ručak i za večeru i služiti uz sezonsku salatu ili jogurt.
Trik je u tome da lepinjice budu tanke i hrskave, a nadev bogat i šaren.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 5 kašika ulja
- 100 ml mleka
- kafena kašičica suvog kvasca
- soli po ukusu
- 250 g mlevenog mesa
- 500 g paprike
- 400 g luka
- 500 g paradajza
- 5 kašika ajvara
- biber, ljuta tucana paprika
- veza svežeg peršunovog lišća
Priprema:
U posudu sipajte mleko, dodajte suvi kvasac, ulje i brašno, a onda i malo soli, pa zamesite testo. Ostavite posudu sa testom na stranu dok pripremate nadev.
Očistite i isecite luk, pa ga spustite u tiganj da se kratko izdinsta. Potom mu dodajte mleveno meso, a kad meso posvetli, dodajte očišćene iseckane sveže paprike i iseckan paradajz, pa nastavite sa dinstanjem. Smesa bi trebalo da bude mekana toliko da možete da je izmiksate u blenderu tako da dobije konzistenciju paštete.
Kad izmiksate meso sa povrćem, dodajte ajvar, mleveni biber i ljutu tucanu papriku, pa još malo izblendirajte da se sastojci lepo povežu.
Sad je vreme da od testa otkidate loptice veličine mandarine i da ih razvučete na veličinu tiganja u kom ćete peći lahmadžun. Na svaku lepinjicu stavite nadev.
Teflonski tigan stavite na ringlu, pa kad se dobro zagreje spuštajte nadevenu lepinjicu da se ispeče. Obavezno poklopite tiganj i ostavite tako tri-četiri minuta, da se lahmadžun ispeče.
Na isti način ispecite sve preostale lahmadžune, pospite ih iseckanim svežim lišćem peršuna i služite ih tople.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Probali smo gemiš i oduševili se: Poslastica za sva čula
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.