• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sočna baklava od gotovih kora: Recept sa jogurtom za mnoge domaćice je neprevaziđen

Vreme čitanja: oko 1 min.

Starinski recept za poslasticu koju svi vole

  • 0
baklava sa jogurtom Foto: Shuttestock

Ljubitelji slatkiša teško će odoleti baklavi, kolaču koji mnogi stavljaju na vrh lestvice najukusnijih poslastica.

Iako svaka domaćica ima svoj recept, gotovo sve će se složiti da je onaj sa jogurtom klasik kom se rado vraćaju.

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za baklavu
  • 400 g mlevenih oraha
  • 4 jaja
  • 300 ml jogurta
  • 150 ml ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 700 g šećera
  • 1 limun

Priprema:

U činiji umutite jaja, jogurt, ulje i prašak za pecivo.

Tepsiju premažite uljem, pa spustite dve kore, preko njih sipajte malo preliva od jaja, ulja, jogurta i praška za pecivo, pa stavite treću koru. Na treću koru stavite deo mlevenih oraha, pa preko njih stavite četvrtu koru i premažite je filom. Isto uradite i sa petom korom, a na šestu opet stavite mlevene orahe.

Na isti način jutrošite sve kore, mlevene orahe i fil.

Poslednju koru nemojte premazivati filom. Isecite je na rombove, pa spustite baklavu da se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni.

Dok se baklava peče, spremite sirup. U šerpu sipajte pola litra vode, 700 grama šećera i sok od limuna, pa kuvajte na srednje jakoj temperaturi. Kad počne da vri, skidajte belu penicu koja će se pojaviti na vrhu. Sirup kuvajte desetak minuta od trenutka ključanja i vrućeg ga prelijte preko ispečene prohlađene baklave.

Ostavite baklavu da upije sirup, pa uživajte u savršenom ukusu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Brzo, lako, jeftino: Za ovaj recept vam trebaju tost, čokolada i tiganj, a ukus je neprocenjiv

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti