![ražani hleb ražani hleb](https://xdn.tf.rs/2023/08/10/razani-hleb-670x447.jpg)
Recept za ražani hleb: Ne morate čak ni da ga mesite, a ostaje svež danima
Porodice u Srbiji sve češće se odlučuju za kupovinu hleba od ražanog brašna, jer je zdraviji i zasitniji od belog.
Takođe, sve je više domaćica koje odlučuju da same umese ražani hleb, a mi vam donosimo isprobani recept za čiju pripremu nije potrebno mnogo vremena.
Pored toga što ovaj hleb nećete morati da mesite kao mnoge druge, njegova prednost je u tome što može da ostane svež nekoliko dana.
Kako čisto ražano brašno ne može dobro da se poveže sa ostalim sastojcima za hleb, neophodno je da mu dodate i pšenično brašno, ali će ovaj hleb imati veću nutritivnu vrednost od belog hleba.
Sastojci:
- 150 g ražanog brašna
- 250 g pšeničnog brašna
- 1 kocka svežeg kvasca
- 450 ml vode
- kašičica soli
- kašičica šećera
Priprema:
Polovinu vode sipajte u šerpicu, pa je zagrejte toliko da bude mlaka. Skinite šerpicu sa ringle, dodajte izmrvljen kvasac, kašičicu šećera i malo pšeničnog brašna, pa razmutite i ostavite da kvasac zapeni.
U veću činiju sipajte ostatak pšeničnog brašna, dodajte ražano brašno, aktivirani kvasac, preostalu vodu i so, pa sve sastojke izmešajte varjačom da se lepo sjedine. Posudu sa testom za hleb prekrijte prozirnom folijom i ostavite da testo naraste.
Kad je testo naraslo, uključite rernu na 230 stepeni i u nju stavite posudu u kojoj ćete peći hleb. Kad se posuda zagreje, pažljivo je izvadite iz rerne, obložite pek-papirom, pospite sa malo brašna i prebacite testo za hleb.
Posudu poklopite ili hleb prekrijte aluminijumskom folijom, stavite u rernu i pecite hleb 15 minuta. Posle tog vremena skinite poklopac (ili aluminijumsku foliju) i nastavite da pečete hleb na 200 stepeni dok se ne uhvati korica.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Moja Jela: Tradicionalna bosanska kvrguša
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.