• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za ražani hleb: Ne morate čak ni da ga mesite, a ostaje svež danima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Priprema ovog hleba je lagana, a ukus bolji od onog iz pekare

  • 0
ražani hleb Foto: Shutterstock

Porodice u Srbiji sve češće se odlučuju za kupovinu hleba od ražanog brašna, jer je zdraviji i zasitniji od belog.

Takođe, sve je više domaćica koje odlučuju da same umese ražani hleb, a mi vam donosimo isprobani recept za čiju pripremu nije potrebno mnogo vremena.

Pored toga što ovaj hleb nećete morati da mesite kao mnoge druge, njegova prednost je u tome što može da ostane svež nekoliko dana.

Kako čisto ražano brašno ne može dobro da se poveže sa ostalim sastojcima za hleb, neophodno je da mu dodate i pšenično brašno, ali će ovaj hleb imati veću nutritivnu vrednost od belog hleba.

Sastojci:

  • 150 g ražanog brašna
  • 250 g pšeničnog brašna
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 450 ml vode
  • kašičica soli
  • kašičica šećera

Priprema:

Polovinu vode sipajte u šerpicu, pa je zagrejte toliko da bude mlaka. Skinite šerpicu sa ringle, dodajte izmrvljen kvasac, kašičicu šećera i malo pšeničnog brašna, pa razmutite i ostavite da kvasac zapeni.

U veću činiju sipajte ostatak pšeničnog brašna, dodajte ražano brašno, aktivirani kvasac, preostalu vodu i so, pa sve sastojke izmešajte varjačom da se lepo sjedine. Posudu sa testom za hleb prekrijte prozirnom folijom i ostavite da testo naraste.

Kad je testo naraslo, uključite rernu na 230 stepeni i u nju stavite posudu u kojoj ćete peći hleb. Kad se posuda zagreje, pažljivo je izvadite iz rerne, obložite pek-papirom, pospite sa malo brašna i prebacite testo za hleb.

Posudu poklopite ili hleb prekrijte aluminijumskom folijom, stavite u rernu i pecite hleb 15 minuta. Posle tog vremena skinite poklopac (ili aluminijumsku foliju) i nastavite da pečete hleb na 200 stepeni dok se ne uhvati korica.  

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela: Tradicionalna bosanska kvrguša

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti