• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pamuk-pogača za ukusan obrok: Recept po kom i manje iskusne domaćice mogu da pokažu umeće

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cela kuhinja će zamirisati na ovo divno testo

  • 0
pogača, doručak, obrok, ručak, hleb Foto: Shutterstock/GEORGID

Ne postoji ništa lepše nego kada cela kuća zamiriše na pogaču po dobrom starom receptu.

Uz sve se slaže, doručak, ručak ili večera, mekana pogača uvek je dobar izbor za svaki obrok, a u nastavku se nalazi recept za pamuk-pogaču koju i manje iskusne domaćice mogu napraviti.

Sastojci:

  • 250 ml mlekog mleka
  • 50 g kisele pavlake
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 125 g margarina
  • 1 jaje
  • 500 g mekog brašna
  • susam, lan, malo soli

Priprema:

U veću činiju pomešajte brašno, šećer i suvi kvasac pa sve nalijte mlakim mlekom. Ostavite do 10 minuta da nadođe i kvasac počne da deluje.

Kada prođe to vreme, jednu kašiku margarina istopite pa ubacite u činiju zajedno sa kiselom pavlakom sirćetom, solju i belancetom koje ste odvojili od žumanca. Dobro promešajte i ostavite sa strane oko 30 minuta.

Ostatak margarina otopite na pari.

Posle ovog vremena, od nadošlog testa otkinite jednu jufkicu i ostavite sa strane, a od ostatka iskidajte sedam jufki. Svaku od njih razvaljajte oklagijom i napravite krug. Na polovini svakog kruga zasecite testo na pet mesta, premažite otopljenim margarinom i preklopite, a potom još jednom preklopite tako da dobijete trougao.

U tepsiju u koju ćete peći pogaču stavite papir za pečenje i na sredinu stavite jufkicu koju ste prvu odvojili i ostavili sa strane.

Rernu tek sada upalite i zagrejte na 220 stepeni, da bi za to vreme pogača još narasla. Pogaču premažite žumanceom i sa malo mleka pa i istopljenim margarinom ukoliko vam je ostao. Pospite semenkama po želji i pecite do 25 minuta.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako da procenimo koji je hleb kvalitetan i kako nas marketinški obmanjuju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti