• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Žito-torta je zaboravljen klasik: Recept za jesenju poslasticu se vraća na velika vrata

Vreme čitanja: oko 1 min.

Interesantno je da desert u sebi ne sadrži žito, iako ga ima u nazivu ali je to ne čini manje ukusnom

  • 0
torta, žito torta, poslastica, desert Foto: Shutterstock/AtlasStudio

Kako nam se približava period slava, domaćice sve više razmišljaju kojim poslasticama će obradovati goste, pa traže adekvatne recepte.

Onaj možda pomalo zaboravljen jeste recept za žito-tortu.

Mora se priznati nismo imali priliku da je često viđamo na veseljima, ali nikad nije kasno da se vrati na visoko mesto u svetu deserata, tamo gde joj i jeste mesto.

Sastojci za 4 kore:

  • 12 belanaca
  • 12 kašika mlevenih oraha
  • 12 kašika šećera
  • 7 kašika brašna
  • pola kesice praška za pecivo

za fil:

  • 700 ml mleka
  • 8 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 250 g šećera u prahu
  • 4 kašike brašna
  • 12 žumanaca
  • 250 g putera
  • 250 g mlevenih oraha

Priprema:

Pleh u kojem ćete peći kore obložite papirom za pečenjem.

Počnite prvo da spremate koru.

Odvojte tri belanca i izmiksajte ih sa isto toliko kašika šećera. Potom sjedinite tri kašike mlevenih oraha sa kašikom i po brašna i malo praška za pecivo pa kad se to sjedini, dodajte umućenim belancima.

Pripremljenu smesu izlijte u pleh i pecite je do 15 minuta na 200 stepeni. Na isti način pripremite i ostale tri kore.

Dok se kora peče, žumanca umutite sa brašnom i 300 ml mleka, dok ćete ostatak mleka staviti sa šećerom da se kuva dok ne provri. Kada se to desi, smesu sa umućenim žumancima ubacite u provrelo mleko i uz mešanje skuvajte fil i dodajte vanilin šećer. Kada se malo zgusne, sklonite sa ringle i prekrijte ga providnom folijom. Ostavite fil da se skroz ohladi.

Šećer u prahu i puter sobne temperature umutite mikserom, pa ih postepeno dodajte u ohlađen fil i nastavite da mutite mikserom. Mlevene orahe ubacite u smesu, dobro špatulom promešajte i podelite na četiri dela.

Počnite da filujete tortu. Na tacnu za posluživanje stavite jednu koru pa fil i tako sve dok ne potrošite fil. Možete je ukrasiti šlagom ili mlevenim orasima, na vama je.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mini mafini od samo 5 sastojaka: Recept za zdravi dezert

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti