![torta, žito torta, poslastica, desert torta, žito torta, poslastica, desert](https://xdn.tf.rs/2023/09/07/shutterstock2195240923-670x447.jpg?ver=438849)
Žito-torta je zaboravljen klasik: Recept za jesenju poslasticu se vraća na velika vrata
Kako nam se približava period slava, domaćice sve više razmišljaju kojim poslasticama će obradovati goste, pa traže adekvatne recepte.
Onaj možda pomalo zaboravljen jeste recept za žito-tortu.
Mora se priznati nismo imali priliku da je često viđamo na veseljima, ali nikad nije kasno da se vrati na visoko mesto u svetu deserata, tamo gde joj i jeste mesto.
Sastojci za 4 kore:
- 12 belanaca
- 12 kašika mlevenih oraha
- 12 kašika šećera
- 7 kašika brašna
- pola kesice praška za pecivo
za fil:
- 700 ml mleka
- 8 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 250 g šećera u prahu
- 4 kašike brašna
- 12 žumanaca
- 250 g putera
- 250 g mlevenih oraha
Priprema:
Pleh u kojem ćete peći kore obložite papirom za pečenjem.
Počnite prvo da spremate koru.
Odvojte tri belanca i izmiksajte ih sa isto toliko kašika šećera. Potom sjedinite tri kašike mlevenih oraha sa kašikom i po brašna i malo praška za pecivo pa kad se to sjedini, dodajte umućenim belancima.
Pripremljenu smesu izlijte u pleh i pecite je do 15 minuta na 200 stepeni. Na isti način pripremite i ostale tri kore.
Dok se kora peče, žumanca umutite sa brašnom i 300 ml mleka, dok ćete ostatak mleka staviti sa šećerom da se kuva dok ne provri. Kada se to desi, smesu sa umućenim žumancima ubacite u provrelo mleko i uz mešanje skuvajte fil i dodajte vanilin šećer. Kada se malo zgusne, sklonite sa ringle i prekrijte ga providnom folijom. Ostavite fil da se skroz ohladi.
Šećer u prahu i puter sobne temperature umutite mikserom, pa ih postepeno dodajte u ohlađen fil i nastavite da mutite mikserom. Mlevene orahe ubacite u smesu, dobro špatulom promešajte i podelite na četiri dela.
Počnite da filujete tortu. Na tacnu za posluživanje stavite jednu koru pa fil i tako sve dok ne potrošite fil. Možete je ukrasiti šlagom ili mlevenim orasima, na vama je.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Mini mafini od samo 5 sastojaka: Recept za zdravi dezert
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.