
Ova lenja pita se topi u ustima: Recept koji prikuplja samo pohvale
30Lenja pita je jedan klasik među desertima sa naših prostora.
Ovaj kolač je favorit i za onoga ko sprema, ali i za onoga ko je tu samo da uživa u njoj. Za vas smo pripremili jedan lak recept za lenju pitu, kao iz poslastičarnice.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 2 dl jogurta (1 časa)
- 1 časa od 2 dl ulja
- 1 časa od 2 dl šecera
- 2 čase od 2 dl brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Fil:
- 1 kg narendanih jabuka
- 2 kašike ulja
- 1 kesica burbon vanilin šećera
- 1/2 kesice cimet apo zelji secera/ako su jabuke kisele/
- po potrebi 2-3 kasike griza
- šećer u prahu
Priprema:
U šerpu sipajte malo ulja i izdinstajte narendane jabuke i dodajte šećera po želji, vanilin šećer i cimet. Ukoliko je ova smesa retka dodajte dve do tri kašike griza da bi dobili gustinu fila. Odložite sa strane.
U činiju za mikser stavite jaja i šećer. Mutite ih doke se ne dobije penasta smesa.
Zatim, u istu činiju dodajte ulje i jogurt i ponovo sve sjediniti.
Dodajte brašno sa praškom za peciv0 i miksajte dok se ne dobije mekano testo.
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U podmazan i brasnom posut pleh stavite polovinu testa i pecite ga 10 minuta, dok korica malo ne potamni.
Izvadite pleh, a zatim rasporedite fil i prekrijte drugom polovinom testa.
Pleh vratite u toplu rernu i pecite oko 40 minuta. Čačkalicom proverite da je kolač dobro pečen. To ćete uraditi tako što ćete po sredini kolača ubosti čačkalicu, a kada je izvučete ona mora biti suva. Ukoliko se za nju zalepilo testo, kolač nije gotov.
Pospite šećer u prahu preko kolača i uživajte.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Napravite lokum u kućnoj radinosti: Ne morate da idete u Tursku da biste ga jeli
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.