• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Baklava sa kremom: Predivan recept koji budi čula

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poslastica koja se lako pravi, a svima se dopadne

  • 1
baklava, baklava sa kremom, Turska baklava Foto: Pixabay/ha11ok

Baklava je jedna od omiljenih poslastica koja nam dolazi sa Bliskog istoka.

Ovaj desert je toliko prost za pravljenje da će i manje iskusne domaćice uspeti da ga spreme. Najpoznatija baklava je ona sa orasima, ali u nastavku možete pronaći recept za nešto drugačiju poslasticu - baklavu sa kremom.

Sastojci:

za sirup:

  • 150 ml vode
  • 150 g šećera
  • 100 g meda
  • 100 ml soka od limuna

za baklavu:

  • 40 kora za pitu
  • 1 šolja putera
  • 200 g čokoladnog krema
  • 250 g sitno seckanih oraha

Priprema:

Prvo pripremite sirup koji će se taman ohladiti dok spremate baklavu.

U šerpu sipajte vodu, šećer, med i sok od limuna i stavite da provri. Kada se to desi, smanjite temperaturu i kuvajte oko 10 minuta, pa sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.

Tepsiju u kojoj ćete peći baklavu premažite otopljenim puterom i stavite dve kore i takođe premažite otopljenim puterom. Tako ćete raditi sa svakom narednom korom koju budete stavljali.

Krem u tankom sloju namažite preko kore pa pospite sitno seckane orahe (ili mlevene ako tako više volite). Ređajte kore jednu na drugu, premazanu puterom i filujte kao i ovu prvu. Na kraju kad stavite i poslednju koru samo je premažite puterom, obilnije nego ostale. Ako želite, vaša je odluka, možete preko jedne kore da namažete krem, a preko naredne orahe, a možete kao što je ovde u receptu da spajate oba sastojka zajedno.

Isecite baklavu na komade željene veličine i pecite do 50 minuta na 220 stepeni. Kada je izvadite iz rerne, prelijte dobro ohlađenim sirupom. Tom prilikom ćete čuti da baklava "cvrči" kao reakcija hladnog sirupa i vrele baklave.

Najbolje je da je ostavite nekoliko sati da se ohladi pre nego što je poslužite. Ne bi bilo loše da je poslužite sa kuglom sladoleda.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Brzo, lako, jeftino: Za ovaj recept vam trebaju tost, čokolada i tiganj, a ukus je neprocenjiv

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Z

    21. septembar 2023. | 10:59

    Ne volim baklavu ali nasa je sa orasima i ENDE!

    Podelite komentar