• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Interkontinental torta san svih sladokusaca: Zaboravljena poslastica sa tri fina fila

Vreme čitanja: oko 2 min.

Desert koji se ranije mnogo češće spremao, ali sada ponovo postaje popularan

  • 0
Interkontinental torta, torta, poslastica, recept Foto: Shutterstock/Lilly Trott

Sve više mladih domaćica se opredeljuje, kada su poslastice u pitanju, da prave a često i naruče, tortu koja je lagana, ne previše slatka, a naravno da je ukusna i da je proveren recept.

Jedna od torti koja je možda i zaboravljena ili dugo niste čuli za nju jeste interkontinental torta. Iako će vam priprema delovati komplikovana jer ima dve kore, verujte da samo tako izgleda jer i nije tako teška.

Sastojci:

Za dve kore:

  • 20 belanaca
  • 200 g šećera
  • 300 g mlevenih oraha
  • 4 kašike brašna
  • 4 žumanca
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 16 žumanaca
  • 180 g šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 100 g mleka u prahu
  • 100 ml mleka
  • 375 g putera
  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g otopljene čokolade
  • 1 kašičica nes kafe
  • 1 kašičica vrele vode

Za dekoraciju:

  • 200 g kesica šlaga
  • 350 ml mleka

Priprema:

Pleh u kom ćete peći kore obložite papirom za pečenje.

Sastojke za kore prepolovite i pecite kao dve zasebne kore.

Odvojte 10 belanaca od žumanaca, a dva žumanca posebno odvojte, dok ćete preostale ubaciti u šerpu u koju ćete kuvati fil. U belanca ubacite so i izmiksirajte sve dok ne dobijete čvrst sneg uz povremeno dodavanje šećera. Kada dobijete kompaktnu smesu, ubacite dva žumanca koja ste odvojili na početku i na najslabijoj brzini mutite.

Pomešajte orahe i brašno pa dodajte umućenoj smesi i lagano sve promešajte špatulom da sneg ne bi pao.

Dobro promešanu smesu izlijte u pleh, poravnajte i pecite oko 25 do 30 minuta na 180 stepeni dok kora ne porumeni.

Isto ponovite i sa ostatkom fila za drugu koru.

Dok se kore peku, spremite fil.

Žumanca koja ste odvojili sa strane penasto umutite sa šećerom u loncu sve dok ne dobije gustu i bledo-žuto boju. Umućena žumanca kuvajte na pari i uz neprestano mešanje kuvajte najmanje 15 minuta. Procenićete već kad se fil dovoljno dobro zgusne. To ćete znati kada prođete varjačom kroz fil, a posle nje ne ostaje trag.

Sklonite sa ringle pa ubacite vanilin šećer, mleko, mleko u prahu ali postepeno dodajte da se ne bi stvorile grudvice. Možda je najbolje da mešate žicom jer je veća šansa da se razbiju grudvice.

Kada ste lepo sve dodate sastojke sjedinili sa filom, vratite na ringlu i kuvajte još nekih 5 do 6 minuta dok se ponovo fil ne zgusne.

Posle toga ostavite fil da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa potom ubacite puter i lepo izmiksirajte dok ne dobijete penastu i glatku smesu. Kada je budete dobili, podelite je na tri dela.

U prvi deo ubacite mlevene orahe, u drugi ubacite otopljenu čokoladu, a u treću rastvorenu nes kafu. Sve filove lepo sjedinite mikserom.

Obe kore prepolovite tako da ih dobijete četiri.

Preko prve namažite fil od oraha, pa stavite drugu koru, fil od čokolade, pa treću koru pa fil od kafe i na red dolazi četvrta kora i šlag koji ste umutili da mlekom. Ukrasite po želji i najbolje da je držite u frižideru preko noći, pre posluživanja.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zdravi rafaelo i snikers za samo 5 minuta? Moguće je!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti