
Torta od poznatih čokoladica je zvezda svake trpeze: Kremasta poslastica zadovoljava nepca
Mnogi ne mogu da zamisle rođendan bez bogate i čokoladno nafilovane torte. Već godinam jedna od popularnijih je i torta od punjenih čokoladnih štapića.
Dajemo vam nešto drugačiji recept, a vi nam javite kako vam je ova poslastica ispala.
Sastojci:
za koru:
- 3 jajeta
- 250 ml slatke pavlake
- 250 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 180 g brašna
- 2 šolje kakaa
- 1 kesica prašna za pecivo
- malo soli
za fil:
- 200 g čokoladnih punjenih štapića
- 50 g čokoladnih mrvica
- 150 ml slatke pavlake
- 220 g maskarponea
- 200 g putera
- 100 g bele čokolade
za preliv:
- 50 ml slatke pavlake
- 50 g čokoladnih mrvica
Priprema:
Pre svega zagrejte rernu i dve iste tepsije podmažite i obložite papirom za pečenje.
U činiju ulupajte jaja, šećer i vanilin šećer, pa zajedno izmiksajte najmanje 10 minuta. Prilikom mućenja će se smesa čak utrostručiti.
U drugoj činiji spojte suve sastojke, prosejte brašno, pa dodajte kakao, prašak za pecivo i so. Na manjoj brzini miksera mutite "mokre" sastojke dodajući suve. Mutite dok se sve ne sjedini.
U posebnoj zdeli umutite čvrsto slatku pavlaku i jednu kašiku ubacite u činiju sa brašnom i jajima, pa kad promešate, ubacite svu slatku pavlaku u tu činiju i špatulom lagano promešajta.
Smesu sipajte u dva spremljena pleha trudeći se da ravnomerno sipate. Pecite oko 45 minuta, a čačkalicom proverite da li je gotovo. Kada kore izvadite iz rerne, ostavite ih malo da se ohlade u plehovima pa ih tek onda izvadite iz njih i pustite da se skroz ohlade. Prekrijte ih providnom folijom i stavite u frižider na dva sata.
U međuvremenu, čokoladice, belu čokoladu i puter stavite da se otope u šerpi. Kada se otope, stavite slatku pavlaku i na srednjoj temperaturi kuvajte uz mešanje sve dok ne postane gusto.
Iz šerpe sipajte u činiju i pokrijte takođe providnom folijom i ostavite, najbolje celu noć, u frižideru.
Tu smesu sutradan mutite mikserom i dodajte maskarpone uz mućenje mikserom na srednjoj brzini dok ne postane glatka.
Kore požete podeliti na dva dela da dobijete četiri i preko svake ređajte fil sve dok ne potrošite sav materijal.
Sastojke za preliv otopite i prelijte preko torte. Ukrasite je popularnim čokoladicama.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Napravite sladoled kod kuće za samo 5 minuta
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.