Ideja za ručak: Spremite pastrmaliju po originalnom makedonskom receptu
Ako vam je ponestalo ideja za ručak, predlažemo vam da napravite makedonsko tradicionalno jelo pastrmaliju.
Ovaj veliki specijalitet mnogi prave na različite načine, a mi vam prenosimo orginalan recept makedonskih domaćica.
Jednom kad ih probate, stalno ćete im se vraćati.
Sastojci:
- 1 kilogram brašna
- 400 ml tople vode
- 1 kocka svežeg kvasca
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice šećer
Fil:
- 1 kilogram svinjskog mesa, prethodno posoljenog 2-3 dana (mozete i jagnjeće ili pileće meso)
- biber
- crvena slatka mlevena paprika
- origano (po želji)
- malo ulja
- svinjska mast (po potrebi); može zamena za puter ili margarin
- jaje (po jedno za svaku pastrmajliju, opciono)
Priprema:
Pripremite meso tako što ćete da ga ostavite da odstoji posoljeno bar dva do tri dana, pre pripreme peciva.
Standardno umesite testo od brašna, vode, soli, šećera i kvasca i ostavite ga prekrivenog da nadođe na toplom mestu.
Dok čekate testo, pripremite fil.
Prethodno posoljeno meso nasecite na manje kockice i u njega dodajte biber, papriku i malo ulja. Sve dobro promešajte, i ukoliko volite, dodajte origano.
Razmesite nadošlo testo i podelite na osam jufki. Ostavite ih da još malo nadođu (desetak minuta), a potom ih blago razvucite u ovalni oblik, koj jedan centimetar debljine.
Poređajte razvučeno testo u pleh (otrpilike tri stanu u standardnu veličinu) i pritisnite sredinu testa prstima, tako da formirate ivice, da dobiju oblik malih čamčića.
U sredini testa stavite kockice pripremljenog mesa, a preko stavite kockice masti ili putera ili margarina.
Uključite rernu i pecite ih prvo na 250 stepeni oko šest minuta, a potom smanjite temperaturu na 200 i pecite još deset minuta dok se lepo ne zapeče.
Opciono možete preko svake pastrmalije pred kraj da "bacite" i po jedno jaje da se zapeče sa pecivom do kraja.
Izvadite ih rerne kada su gotove i premažite koricu testa dok je još vruće sa mašću ili drugom masnoćom.
To će učiniti da kora malo omekša, a vaše pastrmalije su spremne da budu poslužene. Tradicionalno se serviraju sa ljutom papričicom, crnim lukom i dobrim vinom.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Recept za najukusniji doručak: Pogačice sa mesom zbog kojih ćete zaboraviti na pekaru
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.