Staro srpsko pecivo: Poslužite deci slatke salčiće

 
  • 1

Neki ovu staru poslasticu nazivaju salčići, neki salenjaci, neki salašnjaci, ali ih svi spremamo po receptima koje smo nasledili od naših baka.

Ne postoji kroasan koji može da se poredi sa tankom hrskavom koricom i mekanom, slatkom sredinom salčića koja se topi u ustima.

Puni pekmeza od šljiva ili kajsija, uvek se jedu topli i donose užitak sa svakim zalogajem.

Sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 250 ml voda
  • 250 ml mleko
  • 30 gr svež kvasac
  • 4 kom zumanca
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kesica vanilin šećer 
  • 1 kašičica strugane kore od limuna
  • 100 ml ulja
  • 500 gr svinjske masti
  • pekmez od šljive, breskve ili kajsije

Priprema:

U 100 gr mleka stavite jednu kašičicu šećera, kašiku brašna i kvasac, sve dobro izmešajte i ostavite na toplom mestu da nadođe.

Zamesite testo od brašna, vode, mleka, kvasca, žumanca, šećera, soli, ulja i kore limuna, tako da bude mekano i da se ne lepi za podlogu. Ostavite masu sa strane da se duplira.

Kada je spremno testo prebacite na radnu površinu i razvucite, a potom premažite sa svinjskom masti. Zatim ga preklopite kao kovertu. Ovu proceduru ponovite tri puta. Svaki put ostavite smesu da se odmori 15 do 20 minuta da naraste, a zatim je ponovo razvijte i premažite sa mašću.

Četvrti put razvaljajte testo i isecite ga na trake ili komade željene veličine i filujte sa džemom koji volite.

Napunjene salčiće poređajte na podmazan pleh (stari način) ili stavite na pek papir, ali ih obavezno razdvojite jer će narasti tokom pečenja, pa da se ne slepe.

Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite ih oko 15 do 20 minuta, odnosno dok ne porumene.

I upamtite, nikada ne otvarajte rernu kada spremate salčice jer testo neće biti vazdušasto i hrskavo, a može da splasne i da se slepi.

Gotove salčiće ostavite da se malo prohlade, a potom ih obilno pospite sa šćerom u prahu i vanilinim šećerom.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela: Priprema tartar bifteka u rezervatu prirode Carska bara

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Jasmina

    9. oktobar 2023. | 10:43

    Salčići moraju biti sa salom,koje teško da može negde da se nađe a ne sa masti,nije to isto.

    Podelite komentar