
Porketa za celu porodicu: Recept za rolovanu svinjetinu nikoga neće ostaviti ravnodušnim
Bliži nam se vreme praznika, polako možda već razmišljamo šta ćemo spremati od hrane i čime će naša trpeza biti ulepšana.
Jedan od svečanijih obroka koji možete da servirate porodici jeste i rolovana svinjetina, odnosno porketa. Recept se nalazi u nastavku teksta, a verujemo da ćete je sa slašću pojesti.
Sastojci:
- 2,5 kg prasetine (svinjske potrbušine)
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica čilija
- 1 kašičica majčine dušice
- 1 kašičica bosiljka
- 1 kašičica peršuna
- 1 kašika masti
- so, biber
Priprema:
Sve suve začine sameljite ili ako imate avan u njemu usitnite. Meso dobro posolite i pobiberite, a unutrašnji deo pospite usitnjenim začinima. Meso urolajte u rolat i zavežite kanapom kako se ne bi otvorilo prilikom pečenja.
Mast otopite pa njome premažiteceo rolat i stavite u tepsiju sa rešetkom i sipajte vodu taman toliko da ne dodiruje meso.
Celu tepsiju obmotajte alu - folijom i pecite najmanje sat i po vremena između 180 i 200 stepeni.
Posle ovog vremena, meso bi trebalo da je omekšalo, pa zato skinite foliju i povećajte temperaturu rerne na 220 stepeni kako bi se meso zapeklo i njegova koža postala hrskava.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Ručak gotov čas posla: Probajte špagete iz rerne
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.