
Slatko iznenađenje: Svima omiljena "švarcvald" torta
Ova torta ima toliko verzija, a mi vam donosimo po nama najlakši recept.
Kako je sezona slava počela, ne sumnjamo da ćete ovom poslasticom obradovati svoje goste.
Sastojci:
za koru:
- 200 g tamne čokolade (sa visokim procentom kakaoa)
- 200 g maslaca
- 200 g šećera
- 4 jaja
- 1 kašika vanilin šećera
- 200 g brašna
- 2 kašike kakaoa u prahu
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
za fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 500 g višanja
Priprema:
Najpre zagrejte rernu na 180°C. Potrebna su vam i dva kalupa za torte. Na njihovo dno stavite pek-papir i malo ih podmažite.
Otopite tamnu čokoladu i puter na pari, pa ostavite da se malo ohladi. U velikoj vangli mutite jaja, odnosno prvo odvojte belanca od žumanca, pa belanca umutite u sneg. Onda dodajte i žumanca, šećer i vanilin šećer dok smesa ne postane svetla penasta, pa otopljenu čokoladu dodajte u to. Sledi brašno, kakao, prašak za pecivo i prstohvat soli. Nežno promešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Podelite smesu ravnomerno između dva kalupa. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni 25-30 minuta. Znaćete da je gotovo kada kora ne bude čvrsta na dodir, a možete se služiti i čačkalicom da proverite sredinu.
Kada izvadite to iz rerne, ostavite da se malo ohladi.
Za fil umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilom dok ne postane čvrsta. Slažete na sledeći način: prvi patišpanj stavite na poslužavnik, pa ga premažite polovinom pripremljenog fila. Ravnomerno rasporedite višnje preko fila.
Stavite drugi patišpanj preko tih višanja. Preostali fil stavite preko i izravnajte.
Za dekoraciju umutite šlag, pospite tortu čoko mrvicama, izrendanom čokoladom i dodajte po neku višnju.
Torta treba da se dobro ohladi u frižideru preko noći.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Slana šarena torta bez pečenja: Postaće vam omiljena
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.