• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Recept za kiflice od "ludog testa": Naučite da pravite jednu smesu za desetine đakonija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovakvo testo mogu svi da prave, pa čak i deca

  • 0
Kiflice Foto: Marija M. Zarić

U našoj kući ovaj recept zovemo "kiflice a la baka", ali u širim krugovima testo od kojeg su one napravljene poznato je kao "ludo testo".

Onaj ko ga je osmislio, mislio je na sve koji se vrzmaju po kuhinji i žele da se oprobaju u pravljenju kiflica, lepinjica, uštipaka, pica i hlepčića uprkos nedostatku talenta za tako nešto. Jednostavno je nemoguće da ovaj recept - ne uspe.

A toliko je jednostavno za pravljenje i korišćenje da mogu da ga spremaju čak i deca.

Sastojci:

  • kilogram brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašika soli
  • 1 šolja ulja
  • 1 šolja jogurta
  • 1 dl mleka
  • 1 kesica kvasca
  • 2 supene kašike šećera
  • 2 jaja

Za fil:

  • 450 gr mlevenog mesa 
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 supena kašika suvog biljnog začina
  • 2 kašike ulja za prženje

Priprema

Ugrejte mleko da bude toplo, dodajte šećer i kvasac i sačekajte da malo nadođe.

U posebnu posudu stavite ulje, jogurt, jedno jaje i jedno belance (žumance ostavite da premažete testo pre stavljanja u rernu), kao i toplo mleko sa kvascem i promešajte.

Zatim postepeno dodajte brašno sve dok ne dobijete kompaktnu glatku masu.

Izvadite testo iz posude i dobro ga umesite na pobrašnjenoj površini, nauljite posudu i ostavite ga da odstoji neko vreme na toplijem mestu.

Dok testo raste, pripremite fil, u ovom slučaju od mlevenog mesa. Oljuštite, operite i sitno iseckajte luk. Potom zagrejte posudu, dodajte ulje i stavite luk da se dinsta. Kada postane "staklast" dodajte mleveno meso i propržite do zlatno braon boje, a potom začinite sa suvim biljnim začinom prema ukusu.

Nakon izvenog vremena (dovoljno je i 15-ak minuta) možete da koristite testo tako što ćete jednostavno da ga cepkate rukama, filujete i oblikujete kako želite. Na kraju ga premažite žumancem i pospite sa kimom ili susamom (prema želji).

Ovako pripremljeno testo možete da koristite za pravljenje slatkih i slanih kiflica, pica i hlepčića, i svega drugog što vam padne na pamet, filovano i začinjeno prema vašem ukusu, a ono može pripremljeno da ostane u frižideru i do nedelju dana. Samo ga ostavite na toplom mestu jedan sat da "krene".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jagode i čokolada na lisnatom testu su pravo uživanje za celu porodicu: Da ti pamet stane

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti