Recept za fokaču sa tikvicama: Jednako savršena i za doručak kao i za večeru sa prijateljima

  • 0

Ako volite fokaču, uživaćete i u ovom receptu.

Ova fantastična pogača pripremljena sa tikvicama je odličan način da na drugačiji način uživate u ovom jesenjem povrću i da pripremite fokaču na još jedan od mnogih načina.

Fokača od tikvica je savršena od doručka do originalne vikend-večere sa porodicom i prijateljima. Ukusna je, lagana i hrskava, a jednostavna za pravljenje, sa narendanim tikvicama i još nekoliko uobičajenih sastojaka.

Sastojci za fokaču sa tikvicama:

za testo:

  • 3½ šolje brašna višenamenskog brašna ili mešavina višenamenskog brašna i brašna od celog pšeničnog zrna
  • 1½ šolje + 1 kašika mlake vode
  • 1 kašičica instant suvog kvasca ili aktivnog suvog kvasca ili 10 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli

za preliv:

  • 4 srednje tikvice
  • 2 do 3 kašike maslinovog ulja
  • ½ kašičice soli
  • 1/2 kašičice crnog bibera

Priprema fokače sa tikvicama:

Testo se priprema tako što ćete u malu posudu da dodate mlaku vodu, kvasac i šećer. Promešajte sve i ostavite da se kvasac aktivira (procveta) oko dva minuta.

U drugu, veliku posudu za mešanje, dodajte brašno i so. Izmešajte sastojke drvenom kašikom, pa dodajte nadošli kvasca. Mešajte sve dok ne dobijete vlažno i lepljivo testo. Grubo ga oblikujte u kuglu i lagano ga pokapajte maslinovim uljem.

Prekrijte testo i ostavite oko dva sata na toplom mestu dok se ne duplira u veličini. Kada naraste, sa silikonskom lopaticom ili kutlačom ga premesite oko 30-ak sekudni, tako što ćete da ga preklapate odozdo na gore. Ostavite ga da još malo odstoji i ponovo nadođe.

Podmažite pleh sa kašikom maslinovog ulja i prebacite pripremljeno testo i ravnomerno ga raširite. Testo je u ovoj fazi elastično i povlačiće se unazad, tako da ne brinite ako ne pokrije pleh u potpunosti. Ostavite je da odstoji na toplom još oko 45 minuta do jedan sat.

U međuvremenu narendajte tikvice.

Pre prečenja, rasporedite povrće po fokači i začinite sa nekoliko prstohvata soli, crnim bibera i dve kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Ubacite u zagrejanu rernu na 220 stepeni i pecite oko 18 do 25 minuta. Fokača je gotova kada porumeni i postane hrskava sa strane i dobro pečena na dnu.

Ostavite pogaču da se ohladi pet do 10 minuta pre nego što je izvadite iz pleha, isečete i poslužite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela sprema San Sabastijan čizkejk, idealan predlog za prazničnu trpezu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti