Recept za fokaču sa tikvicama: Jednako savršena i za doručak kao i za večeru sa prijateljima
Ako volite fokaču, uživaćete i u ovom receptu.
Ova fantastična pogača pripremljena sa tikvicama je odličan način da na drugačiji način uživate u ovom jesenjem povrću i da pripremite fokaču na još jedan od mnogih načina.
Fokača od tikvica je savršena od doručka do originalne vikend-večere sa porodicom i prijateljima. Ukusna je, lagana i hrskava, a jednostavna za pravljenje, sa narendanim tikvicama i još nekoliko uobičajenih sastojaka.
Sastojci za fokaču sa tikvicama:
za testo:
- 3½ šolje brašna višenamenskog brašna ili mešavina višenamenskog brašna i brašna od celog pšeničnog zrna
- 1½ šolje + 1 kašika mlake vode
- 1 kašičica instant suvog kvasca ili aktivnog suvog kvasca ili 10 g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
za preliv:
- 4 srednje tikvice
- 2 do 3 kašike maslinovog ulja
- ½ kašičice soli
- 1/2 kašičice crnog bibera
Priprema fokače sa tikvicama:
Testo se priprema tako što ćete u malu posudu da dodate mlaku vodu, kvasac i šećer. Promešajte sve i ostavite da se kvasac aktivira (procveta) oko dva minuta.
U drugu, veliku posudu za mešanje, dodajte brašno i so. Izmešajte sastojke drvenom kašikom, pa dodajte nadošli kvasca. Mešajte sve dok ne dobijete vlažno i lepljivo testo. Grubo ga oblikujte u kuglu i lagano ga pokapajte maslinovim uljem.
Prekrijte testo i ostavite oko dva sata na toplom mestu dok se ne duplira u veličini. Kada naraste, sa silikonskom lopaticom ili kutlačom ga premesite oko 30-ak sekudni, tako što ćete da ga preklapate odozdo na gore. Ostavite ga da još malo odstoji i ponovo nadođe.
Podmažite pleh sa kašikom maslinovog ulja i prebacite pripremljeno testo i ravnomerno ga raširite. Testo je u ovoj fazi elastično i povlačiće se unazad, tako da ne brinite ako ne pokrije pleh u potpunosti. Ostavite je da odstoji na toplom još oko 45 minuta do jedan sat.
U međuvremenu narendajte tikvice.
Pre prečenja, rasporedite povrće po fokači i začinite sa nekoliko prstohvata soli, crnim bibera i dve kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja.
Ubacite u zagrejanu rernu na 220 stepeni i pecite oko 18 do 25 minuta. Fokača je gotova kada porumeni i postane hrskava sa strane i dobro pečena na dnu.
Ostavite pogaču da se ohladi pet do 10 minuta pre nego što je izvadite iz pleha, isečete i poslužite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Moja Jela sprema San Sabastijan čizkejk, idealan predlog za prazničnu trpezu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.