Recept za humus sa pečenim paprikama: Ideja za nešto posno i slasno
Ako volite u kući nešto čime možete da se "založite" između obroka ili jednostavno volite humus za doručak, večeru ili kao prilog, imamo odličan recept za vas.
Tradicionalni humus se sastoji od leblebija, belog luka, limunovog soka, maslinovog ulja i tahinija, ali uvek možete da ga "oplemenite" i sa drugim ukusima, kao što je, recimo - pečene paprike.
Očekuje vas blagoslatki, malo dimljeni, slani kremasti namaz. Ovaj recept je idealan da ga poslužite sa salatom od svežeg paradajza.
Sastojci:
- 450 g oceđenog humusa, i malo rezervne tečnosti
- 2 kašike tahinija
- 2 kašike maslinovog ulja
- ½ limunovog soka
- 2 čena belog luka, zgnječen
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice kima
- ½ kašičice mlevenog korijandera
- 300 g pečene crvene paprike, dobro oceđene
Priprema:
Za humus su vam potrebne potpuno kuvane leblebije. Možete da koristite one koje su već skuvane i konzervisane, a možete i sami da ih pripremite. Ako želite da namaz bude kremastiji, obavezno ih prekuvajte, a možete i da oljuštite svako zrno, ako vam se baš ne žuri.
Obavezno ostavite sa strane i malo vode iz konzerve ili vode u kojoj su leblebije kuvane.
Tahini je pasta od semena susama koju možete da kupite gotovu ili takođe sami da napravite tako veoma kratko prepeći susam i dobro ga izblendirati dok ne dobijete kremastu masu.
Pravljenje originalnog humusa je veoma jednostavno. Ocedite leblebije kroz cediljku, ostavite deo tečnosti sa strane i pomešajte sve sastojke u procesoru za hranu. Blendirajte sve oko jedan minut dok namaz ne postane dovoljno gladak, prema vašem ukusu. Kremastost postižete povremenim dodavanjem tečnosti od leblebija.
Potom u mašinu dodajte očišćenje pečene paprike i sve miksajte dok ne dobijete kompaktnu masu. Ovako spremljeni humus uvek možete da dosolite i dodate maslinovo ulje, nećete ga pokvariti.
Vaš namaz je spreman. Servirajte ga uz prepečen hleb i salatu od paradajza i zeleniš, bacite prstohvat slatke suve mlevene paprike kao dekoraciju i nećete pogrešiti.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Moja Jela sprema San Sabastijan čizkejk, idealan predlog za prazničnu trpezu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
#
oceđeni humus ili leblebije
Podelite komentar