Ideja za ručak: Napravite pastirsku pitu bez po muke
Pastirska pita je jelo koje se sastoji od mlevenog mesa, šargarepe i graška, preliveno slojem pire-krompira koje se peče sve dok ne postane zlatno-hrskavo.
Savršeno utešan obrok za ove hladne dane.
Evo kako da je napravite bez pomuke.
Sastojci:
- 2 glavice crnog luka
- 2 šargarepe
- 200 g graška
- 600 g mlevenog junećeg mesa
- 2 kašike ulja
- so i biber
- 1/4 kašičice tucane ljute paprike
- lovorov list
- 20 g parmezana
za velute sos:
- 2 dl goveđe supe
- 30 g margarina
- 1 kašika brašna
- 1 kašika vorčester sosa
za krompir-pire:
- 1 kg krompira
- 30 g margarina
- 1 žumance
- 1 dl mleka
- 1 čen belog luka
- so po ukusu
Priprema:
Izdinstajte crni luk na ulju i dodajte mleveno meso. Dinstajte sve dok sva tečnost ne ispari i dok meso ne bude lepo uprženo.
U meso potom dodajte predhodno obaren grašak i šargarepu iseckane na kockice.
Začinite sve prema ukusu.
Napraviti prateći velute sos. Na margarinu propržite brašno, a potom postepeno dodajte goveđu supu i začinite sa vorčester sosom.
Takođe napravite i pire krompir, tako što ćete u kuvani krompir, uz mešanje, dodati margarin, žumance, mleko, so i čen sitno seckanog belog luka.
Pripremite vatrostalnu posudu i poređajte sastojke i to sledećim redosledom: na dno stavite meso sa povrćem, zatim sos, a potom pire krompir.
Odozgo sve pospite sa parmezanom.
Stavite tepsiju u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite pastirsku pitu oko 30 minuta sve dok pire i parmezan ne dobiju prepoznatljivu zlatkastu boju.
Poslužite uz sezonsku salatu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Uštipci od krompira: Teleport mašina do detinjstva
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.