Ideja za ručak: Napravite pastirsku pitu bez po muke

 
  • 0

Pastirska pita je jelo koje se sastoji od mlevenog mesa, šargarepe i graška, preliveno slojem pire-krompira koje se peče sve dok ne postane zlatno-hrskavo.

Savršeno utešan obrok za ove hladne dane.

Evo kako da je napravite bez pomuke.

Sastojci: 

  • 2 glavice crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 200 g graška
  • 600 g mlevenog junećeg mesa
  • 2 kašike ulja
  • so i biber
  • 1/4 kašičice tucane ljute paprike
  • lovorov list
  • 20 g parmezana

za velute sos:

  • 2 dl goveđe supe
  • 30 g margarina
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika vorčester sosa

za krompir-pire:

  • 1 kg krompira
  • 30 g margarina
  • 1 žumance
  • 1 dl mleka
  • 1 čen belog luka
  • so po ukusu

Priprema:

Izdinstajte crni luk na ulju i dodajte mleveno meso. Dinstajte sve dok sva tečnost ne ispari i dok meso ne bude lepo uprženo.

U meso potom dodajte predhodno obaren grašak i šargarepu iseckane na kockice.

Začinite sve prema ukusu.

Napraviti prateći velute sos. Na margarinu propržite brašno, a potom postepeno dodajte goveđu supu i začinite sa vorčester sosom.

Takođe napravite i pire krompir, tako što ćete u kuvani krompir, uz mešanje, dodati margarin, žumance, mleko, so i čen sitno seckanog belog luka.

Pripremite vatrostalnu posudu i poređajte sastojke i to sledećim redosledom: na dno stavite meso sa povrćem, zatim sos, a potom pire krompir.

Odozgo sve pospite sa parmezanom.

Stavite tepsiju u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite pastirsku pitu oko 30 minuta sve dok pire i parmezan ne dobiju prepoznatljivu zlatkastu boju.

Poslužite uz sezonsku salatu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Uštipci od krompira: Teleport mašina do detinjstva

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti