• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za seljačku pogaču: Jednako je lepa i klot ili kao prilog uz bilo koje jelo

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najlepša je uz sir i kajmak, naročito ako je još vruća

  • 0
Seljačka pogača, stara pogača, rustična pogača Foto: Shutterstock

Prednost ove pogače je u tome, što se pravi mnogo brže od hleba.

Prema receptu, u ovu veoma ukusnu pogaču ne ide kvasac, a kuća vam zamirisati na neka druga vremena i uspomene, sećanje na praznike.

Jednako je lepa i klot ili kao prilog uz bilo koje jelo, a najlepša je uz sir i kajmak, naročito ako je još vruća.

Sastojci: 

  • 700 g  brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašika ulja
  • kockica putera (po želji)
  • kisela voda

Priprema:

Oko 650 grama brašna stavite u činiju, a potom dodajte prašak za pecivo i so. Sve malo promešajte.

Sad dodajte kisele vode toliko da vam testo bude glatko i mekano, ali da vam se ne lepi za prste. Ukoliko se dogodi da vam se lepi, dodajte od onih preostalih 50 grama brašna, koliko je potrebno da se testo "ne hvata" za prste.

Mesite testo što duže, jer će pogača biti lepša, a potom ga ostavite da se odmori u činiji i prekrite krpom oko pola sata.

Kada testo malo nadođe, još jednom premestite, a zatim stavite u prethodno dobro podmazanu tepsiju.

Zagrejte rernu na 250 stepeni.

Testo pre pečenja izbockajte malo viljuškom i pecite na oko 200 stepeni 40 minuta, odnosno dok lepo ne porumeni.

Kada pogača porumeni, prekrijte je sa folijom, smanjite još malo temperaturu (na oko 180) i ostavite da odstoji još koji minut.

Pečenu pogaču izvadite iz tepsije, premažete sa malo putera (nije neophodno ukoliko postite), prekrijete krpom i pustite da se malo ohladi. Ovo je bitno jer ako je načnete veoma vruću, biće gnjecava.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Brzo, lako, jeftino: Za ovaj recept vam trebaju tost, čokolada i tiganj, a ukus je neprocenjiv

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti