Moskva šnit torta uvek dobra opcija: Original recept za poznatu poslasticu zadovoljiće vaša nepca
Uveliko smo već u prazničnom raspoloženju, kada pravimo razne đakonije, pa nam je trpeza puna svega i svačega. Jedna od poslastica koja je uvek pun pogodak jeste Moskva šnit torta, čiji recept se nalazi u nastavku.
Sastojci za Moskvu šnit:
za koru:
- 10 belanaca
- 200 g šećera
- 100 g mlevenog keksa
- 150 g mlevenih badema
- 100 g brašna
za fil:
- 10 žumanaca
- 100 g šećera
- 100 g putera
- 1 kesica vanilin šećera
- 300 ml slatke pavlake
- 150 g putera
za sekoraciju:
- 200 ml slatke pavlake
Ostali dodaci:
- 80 g ananasa
- 80 g breskvi (kompot)
- 1 tegla očišćenih višanja
- 100 g naseckanih badema
- 100 g badema u listićima
Priprema Moskva šnita:
Za pripremu kore prvo je potrebno da pomešate polovinu količine mlevenog keksa, mlevenih badema i brašna. U drugu činiju umutite pet belanaca dok ne dobijete čvrst sneg. Postepeno im dodajte šećer i mutite dok se ne sjedini. Kada završite mućenje belanaca, dodajte suve sastojke i promešajte špatulom.
Pripremljenu smesu sipajte u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta na 180 stepeni.
Od preostale količine sastojaka za koru ponovite postupak. Kada ispečete obe kore, presecite na dva dela tako da ukupno dobijete četiri kore.
U činiji koju ćete posle staviti na paru spojte žumance i šećer i penasto ih umutite. Puter koji je odstajao na sobnoj temperaturi iseckajte, pa dodajte žumancima i kratko izmiksajte. Spojene sastojke stavite da kuvate na paru i mešajte nekih 10 minuta sve dok se ne smesa ne zgusne.
Kada se skuva, prebacite u drugu činiju da se ohladi ali je nemojte pokrivati. Kada se skroz ohladi dodajte 150 g putera i vanilin šećer pa mikserom umutite.
U posebnoj činiji umutite slatku pavlaku pa ga dodajte filu od žumanaca i dobro sjedinite.
Na tacnu na kojoj ćete poslužiti tortu stavite jednu koru i tanko premažite sloj fila. Ananas i breskve ocedite pa sitnije iseckajte i rasporedite po filu. Stavite preko drugu koru pa malo više fila. U njega stavite oceđene višnje, pa stavite treću koru. Ponovo stavite manje fila i opet rasporedite sitno iseckane braskve i ananas, a potom stavite četvrtu koru i lagano pritisnite.
Slatku pavlaku umutite i premažite celu tortu tankim slojem. Ukrasite seckanim bademima u listićima. Najbolje je da ostavite tortu preko noći da se ohladi pa sutradan isecite i poslužite.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Korejac probao kimči, tradicionalnu korejsku turšiju koji smo napravili
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
baba smilja iz darosave
treba dodati i napomunuti da ime torte nema nikakve veze sa gradom moskva u rusiji. torta je izmišljena u hotelu moskva na terazijama u beogradu. ana džepina poslastiĉarka 1974.
Podelite komentar
Senka
Jedini "pravi" originalni recept zna moja nekadašnja šefovica, divna Anica Džepina, koja je i izmislila ovu tortu. Radile smo u Hotelu "Moskva"...
Podelite komentar