
Recept za falafel: Miris i ukus Bliskog istoka u vašem domu
Miris Bliskog istoka možete osetiti i u svojoj kuhinji tako što ćete napraviti ukusni falafel.
Recept za falafel, dobro poznate ukusne kuglice, nije uopšte težak i može ga napraviti svaka domaćica, bila ona vična u kuhinji ili ne. Dobro je došao i u dane posta.
Sastojci za falafel:
- 2 šolje sušenog slanutka
- pola kašičice sode bikarbone
- 1 šolja peršuna
- 3/4 šolje svežeg korijandera
- pola šolje sveže mirođije
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 kašičica praška za pecivo
- 6 čenova belog luka
- malo mlevenog kima i korijandera
- so, biber
- 2 kašike prepečenog susama
Priprema za falafel:
U veću činiju stavite sušeni slanutak i sodu bikarbonu i napunite je vodom toliko da iznad sastojaka bude vode debljine jednog prsta. Potopite uveče i ostavite najmanje 18 sati. Sutradan ocedite sastojke i dobro osušite.
U činiju dodajte začine, sitno seckani crni i beli luk i dobro promešajte. Možda nije loše ni u blenderu da sjedinite. Pokrijte je krpom ili providnom folijom i ostavite u frižider najmanje jedan sat.
Neposredno pre nego što rešite da ih pržite, dodajte smesi prašak za pecivo kao i prepečen susam i promešajte varjačom.
Uz pomoć kašike možete da formirate pljeskavice, a najbolje i da vam dlanovi budu vlažni dok ih budete oblikovali.
U tiganj sipajte ulje pa kad se dobro zagreje, odnosno kad bude počelo da "cvrči", pažljivo stavljajte falafel u tiganj i ostavite da se prže oko tri minuta po strani, sve dok ne postanu braon boje. Trudite se da ne pržite sve odjednom odnosno ostavite prostor svakoj pljeskavici i nemojte ih "gurati".
Kako koja pljeskavica bude gotova, stavljajte ih na ubrus kako bi se ocedile. Možete ih jesti sa prelivom po želji ili uz salatu sa krastavcem i paradajzom.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Korejac probao kimči, tradicionalnu korejsku turšiju koji smo napravili
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.