• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jelkica od testa se pojede očas posla: Neka kuhinja postane vaš kreativni kutak u domu

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uposlite i mališane pa neka igre počnu

  • 0
novogodišnja jelkica od testa Foto: Shutterstock/Brent Hofacker

U vreme praznika valja malo pustiti i maštu na volju pa se zaigrati u kuhinji.

Ako imate malu decu u domu, onda vam je zabava zagarantovana. Uradite nešto kreativno i ukrasite svoju trpezu na zanimljiv način koji će se svima dopasti, ne samo najbližima.

Topli hleb od putera punjen mocarelom i to u obliku novogodišnje jelke, zasigurno će pobrati vaše simpatije. Osim što je ukusan, ovaj recept je i praktičan za pripremu.

Sastojci za jelku od testa:

Za testo:

  • 2 šolje brašna
  • 2 kašike ulja
  • 1 manji komad kvasca
  • 200 ml tople vode
  • malo soli

Za preliv:

  • 200 g mocarele
  • 1 jaje
  • 3 kašike otopljenog putera
  • 100 g rendanog parmezana
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 1 kašika seckanog ruzmarina
  • 1 kašika svežeg bosiljka
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika ulja

Priprema jelke od testa:

Zagrejte lepo rernu.

Pleh u kome ćete peći jelku obložite papirom za pečenje.

Zamesite testo za picu tako što ćete preko kvasca sipati toplu vodu i ostaviti oko 10 minuta da se aktivira. Posle toga sipajte brašno, so i ulje pa zamesite testo. U odnosu na to koliki pleh planirate da upotrebite, toliko jufkice uzimajte i punite ih komadićima mocarele. Formirajte kuglice i ređajte tako da pravite oblik jelke. Neka se jufkice slobodno dodiruju.

U činiji pomešajte jaje i malo vode pa umutite i lagano premažite svaku kuglicu. Pecite do 18 minuta ili sve dok ne porumeni.

Za vreme dok se jelka peče, otopite puter sobne temperature i dodajte mu sitno seckani beli luk i sve začine sa parmezanom i kašikom ulja.

Pečenu jelku premažite ovim prelivom i ostavite da testo upije. Dok je još toplo možete posuti parmezan i poslužiti uz pesto sos ili neki drugi umak.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako napraviti brze, novogodišnje kolačiće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti