![italijanski štapići italijanski štapići](https://xdn.tf.rs/2023/12/30/shutterstock2283915151-670x447.jpg?ver=389078)
Italijanski spiralni štapići: Ovakve niste probali
Ima li šta bolje od toga da dan započnete domaćim testom? Uložite malo vremena i spremite ovaj italijanski klasik.
Sastojci za italijanske štapiće:
Za testo:
- 700 g brašna
- 250 g margarina
- 100 g kisele pavlake (ili krem sira)
- 20 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 dl mlakog mleka
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
Za nadev:
- 200 g gustog kečapa/ ajvara
- 200 g šunke po izboru
- 50 g kačkavalja
- 1 kesica origana
Za premaz:
- 1 jaje
Priprema italijanskih štapića
Šunku, kečap i rendani sir stavite u secka ili sve dobro iseckajte. Dodajte origano i sve dobro promešajte. U posudu stavite izdrobljen kvasac, mlako mleko, šećer i jednu kašičicu brašna, promešajte i ostavite 10 minuta da odstoji.
Posebno u jednu posudu stavite nadošli kvasac, 1/2 od količine brašna (350 g). Otopljeni i ohlađeni margarin, kiselu pavlaku, jaje i so dobro zamesite uz dodavanje ostatka brašna od navedene količine.
Zamesite testo, ali ono ne treba da naraste. Testo podelite na dva dela i svaki deo, razvucite u tanki pravougaonik.
Prvi pravougaonik premažite filom i poklopite ga drugim pravougaonikom, koji ste takođe razvili.
Filovano testo isecite pomoću točkića, zupčanog, na trake širine jednog centimetra, zatim svaku traku presecite vodoravno nekoliko puta, pa svaku traku uvijte u spiralu. Ređajte ih na veliki pleh, obložen papirom za pečenje.
Premažite svaki štapić umućenim jajetom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 C, oko 20-tak minuta.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Kako napraviti brze, novogodišnje kolačiće
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.