• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Italijanski spiralni štapići: Ovakve niste probali

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slani štapići na italijanski način

  • 0
italijanski štapići Foto: Shutterstock

Ima li šta bolje od toga da dan započnete domaćim testom? Uložite malo vremena i spremite ovaj italijanski klasik.

Sastojci za italijanske štapiće:

Za testo:

  • 700 g brašna
  • 250 g margarina
  • 100 g kisele pavlake (ili krem sira)
  • 20 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 dl mlakog mleka
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje

Za nadev:

  • 200 g gustog kečapa/ ajvara
  • 200 g šunke po izboru
  • 50 g kačkavalja
  • 1 kesica origana 

Za premaz:

  • 1 jaje

Priprema italijanskih štapića

Šunku, kečap i rendani sir stavite u secka ili sve dobro iseckajte. Dodajte origano i sve dobro promešajte. U posudu stavite izdrobljen kvasac, mlako mleko, šećer i jednu kašičicu brašna, promešajte i ostavite 10 minuta da odstoji.

Posebno u jednu posudu stavite nadošli kvasac, 1/2 od količine brašna (350 g). Otopljeni i ohlađeni margarin, kiselu pavlaku, jaje i so dobro zamesite uz dodavanje ostatka brašna od navedene količine.

Zamesite testo, ali ono ne treba da naraste. Testo podelite na dva dela i svaki deo, razvucite u tanki pravougaonik.

Prvi pravougaonik premažite filom i poklopite ga drugim pravougaonikom, koji ste takođe razvili.

Filovano testo isecite pomoću točkića, zupčanog, na trake širine jednog centimetra, zatim svaku traku presecite vodoravno nekoliko puta, pa svaku traku uvijte u spiralu. Ređajte ih na veliki pleh, obložen papirom za pečenje.

Premažite svaki štapić umućenim jajetom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 C, oko 20-tak minuta.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako napraviti brze, novogodišnje kolačiće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti