• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mini panetone: Idealna poslastica za hladne i praznične dane

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uživaćete i u pripremi

  • 0
mini panetone Foto: Shutterstock

Kako ovih dana malo više uživamo u hrani, posebno u slatkišima, i za danas smo vam pripremili jednu izvrsu poslasticu.

Panetone su širom sveta simbol za praznike, a pred vama je receptza pripremu njegove mini verzije u kojoj ćete uživati.

Služite ih uz toplu čokoladu ili čaj.

Sastojci:

  • 260 g brašna
  • kvasac
  • 1 jaje 
  • 160 ml svežeg mleka 
  • 70 g smeđeg šećera 
  • 50 g maslaca
  • 25 g kakaoa
  • 80 g čokolada 
  • soda bikarbona 
  • prstohvat soli
  • 2 kašike ruma 
  • pomorandžina kora 

Priprema:

Odvojte sveže mleko u dve posebne posude.

U jednu blago zagrejanu šerpicu dodajte kvasac, jednu supenu kašiku šećera i 60 g brašna. Mešajte dok se ne formira glatka kašica i ostavite na 10 minuta dok se kvasac ne aktivira. U drugi deo mleka dodajte ostali šećer, prstohvat soli, kakao i sodu. Stavite na ringlu i mešajte koliko je potrebno da se pomešaju sastojci. Nije potrebno da vri. Nakon toga ostavite da se ohladi.

Istopite maslac. Jaje podelite na žumance i belance. Dodajte žumance jajeta u smesu sa kvascem, a belance odvojite za premazivanje.

Takođe, dodajte ohlađenu čokoladnu smesu i mešajte. Dodajte i maslac koji treba da bude ohlađen. Počnite da dodajete brašno, mešajte špatulom. Na kraju dodajte fino izrendanu koru polovine pomorandže i dve supene kašike ruma.

Nije neophodno da mesite. Sve se promeša špatulom dok ne postane glatko, lepljivo testo. Ruke namažite s malo ulja i oblikujte testo u loptu koju stavite u posudu i pokrijte folijom. Ostavite na toplom na sat vremena dok ne udvostruči zapreminu.

Nakon toga rasprostrite testo na radnu površinu i pospite čokoladnim kapljicama ili sitno iseckanom čokoladom. U nekoliko pokreta umesite testo koliko je potrebno da se ravnomerno rasporedi čokolada.

Testo podelite na osam jednakih delova. Svaku oblikujte u lopticu i stavite u kalupčiće za mini panetone. Kalupe pokrijte krpom ili folijom i ostavite ponovo da narastu na još sat vremena.

Nakon toga umutite belance i pažljivo namažite četkicom svaki kolač.

Po želji pospite filiranim bademom i stavite da se peku u zagrejanoj rerni na 180 stepeni na 20 minuta dok čačkalica koju zabodete ne bude suva.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mini mafini od samo 5 sastojaka: Recept za zdravi dezert

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti