• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da napravite originalan vojvođanski riblji paprikaš u kotliću

Vreme čitanja: oko 2 min.

Somborski recept

  • 0

Ovo, kako vole da istaknu stanovnici Sombora i okoline, nije nikakav recept, već način kuvanja ribljeg paprikaša koji je zastupljen "od Baje u Mađarskoj do Bogojeva u Vojvodini".

Sve južnije, prema Novom Sadu, Beogradu, Pančevu, Smederevu naziva se - riblja čorba, što Somborci ne prave, jer, kažu, riblja čorba je nešto sasvim drugo i po receptu i načinu kuvanja i ukusa.

Majstor jedne somborske lokalne taverne koji je za života i karijere duže od dve decenije spremio nebrojeno ribljih paprikaša, otkrio nam je tajnu svog zanata, koji vam prenosimo u celosti.

Sastojci: 

  • 1.600 grama šarana
  • 3 srednje glavice luka
  • ljuta papričica
  • 4 kašike slatke mlevene paprike
  • ljuta mlevena paprika, prema ukusu

Priprema: 

Za jedan riblji paprikaš za četiri osobe potreban vam je svež šaran, tačnije 1.600 grama ribe, isečene na kotlete.

Dodaje se so prema ukusu, malo paradajza, tek toliko zbog arome, i četiri velike kašike luka, koji je predhodno izblendiran i oceđen "jer je voda od luka ili gorka ili slatka, i zavisi od sorte", što onda ne može da se anuliramo sa začinima koji se kasnije dodaju.

Preko ribe nalijte četiri litra vode.

U međuvremenu zapalite vatru gde ćete da kuvate paprikaš.

Predhodno napravljen kotlić stavite na vatru, podesite visinu, a potom nastavite sa začinima.

Prvo se stavlja ljuta papričica koja posle može i da se servira, ukoliko neko voli ljuto.

Zatim dodajte čak četiri kašike slatke paprike, a zatim i ljute mlevene paprike, prema ukusu, od blagog do najljućeg.

Sačekate da kotlić provri.

Kada paprikaš provri, vodite računa da "ono što ste stavili u unutra, ne izađe napolje", dok se svi ukusi i mirisi ne sjedine.

Nakon što provri, kuvajte kotlić na jakom plamenu (što je jedan od osnova recepta), oko 30 minuta. Dužina kuvanja zavisi od vremenskih uslova  i suvoće drva. Izuzetno je važno da se plamen okruži oko kotlića i da se održava jaka vatra.

Kada je paprikaš gotov, servirajte ga uz vojvođanske šufnudle.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Manifestacija Rtanjski kotlić

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti