• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li znate šta je bibimbap? Ovo je najguglaniji recept u 2023. godini

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jelo koje može da se sprema u beskonačno mnogo varijanti

  • 0
Bibimbap, koreansko jelo Foto: Shutterstock

Bibimbap je verovatno najpopularnije i širom sveta poznato korejsko jelo.

Najjednostavniji prevod za njega glasio bi "mešani pirinač sa mesom i raznim povrćem", a njegov recept možete da spremate u beskonačno mnogo varijacija. Igrom slučaja je jelo koje je najviše puta pretraživano na Guglu tokom 2023. godine.

Sve zavisi od vaših preferencija i ukusa.

Sastojci:

(za tri osobe)

Meso i sos od mesa:

  • 100 g mlevene govedine
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašika susamovog ulja
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • 1/4 kašičice mlevenog belog luka

Povrće i ostalo:

  • 250 g spanaća
  • 250 g klica pasulja
  • 100 g pečurke
  • 120 g šargarepe
  • 1/2 kašičice soli
  • 3 šolje kuvanog pirinča 
  • 3 jaja
  • Malo ulja za prženje
  • Malo tostiranih morskih algi, iseckanih na trake

Bibimbap sos

  • 1 kašika susamovog ulja
  • 1 kašika šećera 
  • 1 kašika vode
  • 1 kašika tostiranih semenki susama
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta 
  • 1 kašika belog luka, sitno mleven

Priprema:

Stavite pirinač da se kuva prema uputstvu sa pakovanja, ocedite i ostavite sa strane.

Pomešajte mleveno goveđe meso sa ostalim sastojcima i marinirajte ga oko pola sata. U poseban tiganj ili vok dodajte malo ulja i pecite meso na srednjoj do jakoj vatri. Potrebno je svega tri do pet minuta da se temeljno uprži. Očistite vok/tiganj.

Sve sastojke za bibimbap sos pomešajte u jednu činiji.

Blanširajte posebno i odvojeno spanać i klice pasulja.

Operite, ogulite i na tanke trakice isecite šargarepu. Dodajte u vok malo ulja  i soli i propržite šargarepu na jakoj vatri dva do tri minuta. Još jednom očistite vok/tiganj.

Zatim očistite i isperite pečurke i narežite ih na tanke kriške. Opet dodajte ulje i so i propržite pečurke oko dva-tri minuta.

Ispržite jaje na oko.

Servirajte bibimbap tako što ćete prvo sipati pirinač u posudu, zatim dodati meso, a potom poređati različito povrće i posuti sa iseckanim algama, preliti bibimbap sosom i staviti isprženo jaje u centar posude.

Uživajte!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li znate kako da napravite kimči? Ovako se sprema čuvena korejska turšija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti