• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jafa torta bez pečenja osvaja na prvi zalogaj: Kremasta tekstura i ukus koji se ne zaboravlja

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uživaćete u ovom jedinstvenom desertu

  • 2
jafa kolač Foto: Shutterstock

Jafa torta je jedna od neprevaziđenih poslastica, koja uvek uspe da oduševi.

Dobitna kombinacija pomorandže, čokolade i keksa u ovom receptu je fenomenalno naglašena. Zato, spremite se da probate tortu koja obara s nogu, i to bez pečenja.

Sastojci za jafa tortu:

  • 250 g mlevenog keksa
  • 50 g šećera u prahu
  • 60 g istopljenog putera, oko pola kocke
  • pola čaše soka od narandže

Za fil i šlag:

  • 600 ml mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • kašika i po gustina
  • 120 g šećera
  • 120 g putera
  • 1-2 kutije jafa keksa
  • slatka pavlaka za šlag

Priprema jafa torte:

S obzirom na to da je bitno da se fil dobro ohladi i stegne, važno je prvo njega napraviti.

U jednu posudu sipajte oko pola čaše mleka i razmutite puding. U to dodajte kašiku šećera i još jednom dobro promešajte. U posebno zagrejano mleko sipajte gustin i šećer, te dodajte puding i sačekajte da se zgusne uz redovno mešanje, na srednjoj vatri.

Fil odložite na hladnije mesto da se ohladi.

Kora i baza torte se pravi po jednostavnom principu. U jednu veću posudu dodajte izmrvljeni keks, kome dodajete šećer, istopljeni puter i sok od narandže. Sve pomešajte i po potrebi dolijte još soka, ako vam se komadići keksa ne lepe dovoljno.

Vodite računa da ne preterate, već na svako malo dodavanje soka, promešajte sastojke.

U kalup za tortu stavite smesu za koru i dobro utabajte, da bude ravna. Kora može biti debljine do jedan centimetar.

Ako se fil ohladio, polovinu fila prelijte preko kore. Zatim, naređajte kolače sa čokoladom i narandžom.

Preko kolača, prelijte fil još jednom.

U jednu posudu umutite hladnu slatku pavlaku, da dobijte šlag.

Šlag lagano nanesite preko poslednjeg sloja fila i time završite tortu.

Tortu odložite u frižider ili na neko hladno mesto, da odstoji. Što duže stoji, to će se lepše stvrdnuti torta. Najbolje bi bilo kada bi odstajala preko noći na hladnom mestu.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zdravi rafaelo i snikers za samo 5 minuta? Moguće je!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Zoka

    17. januar 2024. | 17:04

    Nijeste naveli koje kolace sa narandzom?

    Podelite komentar