• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pihtije su delikates koji se strancima ne može objasniti: Vojmirka objašnjava kako se prave u kući Spasovića

O. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pihtije se konzumiraju na Bogojavljenje i Jovandan

  • 1
Pihtije Čačak RINA Foto: RINA

Jedan od onih srpskih tradicionalih specijaliteta koji se ne može lako obajsniti strancima, već im se samo može dati na degustaciju svakako su pihtije. Prave se od junećih ili svinjskih nogica, glave i ušiju, dodaju voda i začini.

Mekane su i veoma zdrave, mada naš narod često voli da kaže da i pihtije idu sa godinama, jer ih ljudi mahom zavole i počnu jesti tek u zrelom dobu.

Domaćice širom Srbije juče su spremile ovaj delikates, jer to je stari običaj, a pihtije se konzumiraju na Bogojavljenje i Jovandan.

- Meso kuvano za pihtije se najbolje prepoznaje po tome što se lako odvaja od kostiju, inače, može da se stavlja i sveže, a i suvo meso, što je važno pomenuti. Takođe, kada se stavlja suvo meso, tada se one ne sole. Ovaj običaj spravljanja pihtija na zimski Krstovdan praktikovao se vekovima, čak i moja majka i baka su ga upražnjavale - rekla je za RINU Vojimirka Spasović.

Pihtije Čačak RINA Foto: RINA

Ljubav prema sremanju ovog tradicionlanog jela Vojimirka je prenela i na svoju kćerku Miru, koja tradicionalno na viševekovom ognjištu u kući u koju se udala i ovog zimskog Krstovdana sa ponosom sprema pihtije. Posebno mesto zauzimaju na slavskoj trpezi za Svetog Jovana.

- Mi svake godine pihtije pravimo ovde u staroj kući, pratimo i poštujemo kao i sve druge običaje za praznike. Mi ćemo pihtije sutra na Bogojavljenje konzumirati na našoj porodičnoj trpezi. Pihtije pravimo od glave praseta od Božića, koju takođe postavljamo na bogojavljensku trpezu. Inače, junetina i svinjetina se kuvaju čitav dan, stave se beli luk i biber, razlije se u posude - rekla je ova Katržanka.

Osim što su veoma ukusne, pihtije su i veoma zdrave, u sebi sadrže kolagen iz kuvanih kostiju koji podmlađuje organizam, popravlja tonus kože i elastičnost ćelija.

(Ona.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Riblji paprikaš za četiri osobe: Originalan somborski recept za riblji kotlić

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Lali

    19. januar 2024. | 17:15

    Nije nikakva enigma .ima sličnih jela sa više mesa slično našim pihtijama.-Aspic,gelée....

    Podelite komentar