• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Reforma, torta koja osvaja: Brz i jednostavan recept koji će vas odmah kupiti svojim ukusom

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poslastica koja ne može da se preskoči

  • 0
Reforma torta, Reforma, torta, slatkiš, čokoladna torta Foto: Shutterstock/Ivana Lalicki

Posle ručka nema boljeg načina da se zasladite od tradicionalne, čokoladne poslastice. Reforma torta je jedan od načina kako da zaokružite obrok, a recept za reformu je tako jednostavan i brz.

Sastojci za reformu tortu:

za jednu koru (ima ih 4):

  • 4 belanceta
  • 50 g šećera
  • malo soli
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 kašika brašna

za fil:

  • 250 g šećera
  • 16 žumanaca
  • 1 kesica vanilin šećera
  • pola kašičice ekstrakta vanile
  • 100 g crne čokolade
  • 300 g neslanog putera

za glazuru:

  • 100 g crne čokolade
  • 5 kašika ulja

za dekoraciju:

  • šlag
  • mleveni orasi

Priprema reforma torte:

Dobro zagrejte rernu dok pripremate kore. Pleh u kom ćete peći kore obložite papirom za pečenje.

U većoj činiji ulupajte belanca i so i mutite mikserom, pa polako povećajte brzinu.

Kada belanca počnu da se pretvaraju u šne, počnite postepeno da dodajete šećer nastavljajući da mutite. Potrebno je da mutite sve dok belanca ne postanu čvrsta i količina se ne udvostruči.

Kada se belanca umute, odložite mikser, ubacite mlevene orahe i brašno i špatulom promešajte. Sjedinjenu smesu prebacite u pleh i pecite do 20 minuta na 180 stepenu ili sve dok kora ne porumeni. Kada bude gotova, izvadite iz rerne i polako odvojte papir za pečenje. Ponovite postupak i za još tri kore, ukupno bi trebalo da ih bude četiri.

U drugu činiju dodajte sva žumanca, šećer i vanilin šećer, kratko umutite mikserom, pa dodajte ekstrakt vanile i na srednjoj brzini mutite sve dok dobijete gustu i svetlo žutu smesu.

Dobijenu smesu od žumanaca stavite na šerpu sa vrućom vodom i - kuvajte žumanca. Važno je da smesu neprestano mutite sve dok smesa sa žumancima ne proključa. Potom smanjite temperaturu i kuvajte ih na laganoj vatri do 30 minuta mešajući da žumanca ne zagore. Proveravajte da li u šerpi ispod imate dovoljno vode, pa ako nema dosipajte. Primetićete da su žumanca postala gušća poput pudinga.

Kada se žumanca zgusnu, dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se čokolada ne otopi. Pažljivo sklonite činiju sa pare i pokrijte je providnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.

Puter sobne temperature umutite mikserom pa ubacite u ohlađenu smesu sa čokoladom i žumancima. Mešajte dok se sve ne sjedini.

Odaberite tacnu na kojoj će vam biti reforma torta. Stavite jednu koru i premažite ga slojem čokoladnog fila, pa stavite drugu koru i ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i ceo fil. Ukoliko vam ostane više fila na kraju, možete ukrasiti bočne strane torte na kraju.

Umutite šlag, možete ga obojiti u braon ili dodati otopljenu čokoladu i ukrasiti tortu. U manjoj šerpi otopite čokoladu sa malo ulja i prelijte preko torte. Pospite mlevene ili sitno seckane orahe i poslužite.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jagode i čokolada na lisnatom testu su pravo uživanje za celu porodicu: Da ti pamet stane

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti