Recept za "osso buco": Šuplja teleća kost na italijanski način

M. M.
M. M.  
  • 0

„Osso Buco“ znači „rupa od kosti“. Ovo je recept koji se bazira na srži iz kosti koja čini ovo italijansko jelo od dinstanih telećih kolenica jednim od najpoznatijih gurmanluka na svetu.

Tradicionalno se pravi sa maslinovim uljem koje se koristi za dinstanje teletine i povrća, ali u ovom konkretnom receptu koristi se - pančeta.

Ona dodaje divnu dimenziju ukusa i tajni je sastojak zbog kojeg ćete zavoleti osso buco na prvi zalogaj.

Sastojci:

Za "osso buco"

  • 120 g pančete iseckane na kockice
  • 4 komada teleće kolenice, debljine oko sedam centimetra
  • 70 g šargarepe isečene na kockice 
  • 70 g celera isečenog na kockice
  • 1 srednji luk 
  • 2 kašike seckanog belog luka (oko 4 čena)
  • 3 do 4 grančice sveže majčine dušice (ili 1 kašičica sušene)
  • 1 šolja suvog belog vina
  • 1 do 2 šolje pilećeg ili telećeg bujona
  • Brašno za posipanje mesa
  • So i biber

Za "gremolatu"

  • 2 kašike peršuna
  • 1 kašika sitno naribane limunove kore
  • 2 čena belog luka, zgnječena i mlevena

Priprema:

Zagrejte rernu na 250 stepeni.

U dubljoj širokoj posudi propržite pančetu uz povremeno mešanje. Kada postane hrskava i veći deo masnoće se istopi (oko 5 minuta), izvadite pančetu na tanjir prekriven papirnim ubrusom i ostavite sa strane. Ostavite oko dve kašike masti u tiganju i zagrejte

Teleću koljenicu dobro posolite i pobiberite, potom pospite sa brašna i otrestite višak. Zatim dodajte meso u vrelu masnoću u tiganju. Pecite kolenice sa svake strane dok dobro ne porumene (oko 5 minuta po strani). Uklonite ih na tanjir, i ostavite na stranu.

Dodajte luk, šargarepu i celer u isti tiganj. Dinstajte povrće uz često mešanje dok luk ne postane staklast (oko 5 minuta), a potom ubacite beli luk i majčinu dušicu. Nastavite sa dinstanjem dok povrće ne počne da rumeni (oko 10 minuta).

Vratite kolenicu i pančetu nazad u tiganj, sipajte vino i dodajte dovoljno bujona da sve ogrezne.

Pustite da provri, a potom pokrijte posudu i stavite je u rernu da se peče dok meso ne omekša, od jedan do jedan i po sat.

Za to vreme napravite "gremolatu": pomešajte sve sastojke i stavite u zasebnu malu posudu za serviranje.

Poslužite kolenice sa pirinčem, pireom ili palentom. Nakon serviranja pospite gremolatom.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Riblji paprikaš za četiri osobe: Originalan somborski recept za riblji kotlić

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti