Recept za domaće kiflice od lisnatog testa: Mogu biti slatke, slane, pogodne za rođendane i slavlja

M. M.
M. M.  
  • 0

Neki ljudi vole da jedu prazne kiflice, neki vole da su slane, sa sirom ili mesom, pa što da ne i povrćem.

A ima i onih sa "slatkim zubom" koji uživaju u kiflicama sa džemom ili slatkim kremom, naročito od čokolade.

Recepata za kiflice ima pregršt, mnogi se prenose već generacijama, a danas smo vam pripremili jedan sa lisnatim testom.

Idealne su za doručak, užinu ili laganu večeru. Bez obzira na to da li su slatke, slane uvek su dobrodošle iza za rođendane i druga slavlja.

Sastojci: 

  • 1 kvasac
  • 1 čaša mleka
  • 1 čaša jogurta
  • 1 šolja ulja
  • 2 jajeta
  • 1 margarin
  • 1kg brašna
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika soli
  • susam ili mak (opciono)

Priprema:

Rastopite kvasac u mlakom mleku i ostavite da stasa.

U posebnoj vangli umešajte brašno i nadošli kvasac i ostavite na toplom mestu da naraste testo.

Nakon izvesnog vremena, kada se testo podigne, dodajte jogurt, ulje i jedno jaje. Kada sve dobro umešate, dodajte još šećer i so i potom dobro mesite testo oko 20 minuta.

Kada sve dobro umesite, podelite testo na 16 kuglica. Svaku oklagijom razvucite da bude prečnika oko 20 centimetra i u nju narendajte margarin. Potom preko stavite sledeću razvučenu kuglicu, pa pospite margarin i razvucite oklagijom. Proces ponavljajte dok ne iskoristite sve kuglice, s tim što preko poslednjeg reda nećete stavljati margarin.

Kad ste oklagijom razvukli celo testo, isecite ga na trouglove i punite (ili ne) čime želite. Kao predlozi tu su meso, sir, šunka, šampinjoni, džem, čokoladni krem...

Stavite pek-papir na pleh i umotane kiflice poređajte sa razmakom od nekoliko centimetra, a potom ih premažite jajetom i pospite susamom ili makom (ukoliko želite).

Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok ne porumene.

Prijatno!  

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ravioli od kojih pamet staje: Ovako nešto do sada niste probali

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti