• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lenja pita sa višnjama: Kada je budete probali, biće jedina varijanta koju ćete ubuduće praviti

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slatkiš sa ovim crvenim voćem je preukusan.

  • 0
lenja pita, lenja pita sa višnjama Foto: Shutterstock/MilicaKnez

Kada se pomene lenja pita, prvo nam na pamet padne ona od jabuka. Međutim, zašto da se odreknemo i nekih manje poznatih, ali i podjednako dobrih ukusnih varijanti ove pite?

Recept za lenju pitu sa višnjama ne može biti jednostavniji, a kada je budete probali, pravićete je samo od ovog crvenog voća.

Sastojci za lenju pitu sa višnjama:

za testo:

  • 1 margarina
  • 500 g brašna
  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • rendana kora jednog limuna
  • sok od pola limuna

za nadev:

  • 800 g višanja
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike mlevenog keksa

Priprema lenje pite sa višnjama:

Margarin sobne temperature iseckajte na manje komade, pa ga pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom, jajima, sokom od limuna i njegovom rendanom koricom pa prvo zgnječite i onda ručnom mutilicom umutite.

Pomešajte brašno i prašak za pecivo pa dodajte smesi sa jajima i dobro sjedinite. Potrudite se da testo bude što tvrđe zamešeno. Potrebno je i da se ne ono ne lepi, pa ukoliko bude potrebe, dodajte još brašna sve dok ne prestane da vam se lepi po prstima.

Istanjite ga oklagijom koliko možete, prekrijte ga providnom folijom i ostavite u frižideru na pola sata.

U međuvremenu ocedite višnje.

Ohlađeno testo podelite na dva jednaka dela, pa prvo oklagijom još istanjite jedan deo i stavite ga u pleh koji ste podmazali i u kom ćete peći lenju pitu. Kada ga prenesete na pleh, viljuškom ga izbockajte. Potom mleveni keks pospite preko testa pa poređajte oceđene višnje i pospite ih sa malo šećera čisto da ne bi pustile još soka ili u zavisnosti koliko su vam višnje kisele. Preko višanja pospite još keksa, pa drugi deo testa kao i prvi dobro istanjite i preklopite pleh. Testo fino ušuškajte sa strane i i njega izbockajte viljuškom.

Pecite je na 180 stepeni oko 45 minuta. Po završetku pečenja, izvadite je i dok je još topla pospite šećer u prahu. Sačekajte da se malo prohladi pa poslužite.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mini mafini od samo 5 sastojaka: Recept za zdravi dezert

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti