• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hleb sa belim lukom: Sočan, ukusan i zdrav, lepši nećete jesti

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Priprema je laka, a finalni proizvod je jedinstven

  • 1
hleb sa belim lukom, hleb, beli luk, kriške hleba Foto: Shutterstock/AS Foodstudio

Hleb je jedna od namirnica koja nam je često, gotovo uvek, na trpezi. Iako sada postoje razne varijante, odnosno sa nekoliko vrsta brašna, hleb sa belim lukom će vam se na prvi zalogaj dopasti, a recept koji se nalazi u nastavku ćete odmah isprobati.

Sastojci za hleb sa belim lukom:

  • 500 g integralnog brašna
  • 1 šolja mlake vode
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika ulja
  • 150 g putera
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • malo soli
  • 1 šaka rendanog parmezana
  • 3 kašike maslinovog ulja

Priprema hleba sa belim lukom:

U mlaku vodu razmutite kesicu suvog kvasca i dodajte šećer. Promešajte i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.

U činiju prosejte brašno, pa dodajte so, ulje i nadošli kvasac i varjačom promešajte sve dok ne postane testo. Kada se testo formira, prebacite ga na radnu površinu i mesite nekoliko minuta sve dok ne postane glatko i kad prestane da vam se lepi za prste. Vratite u činiju i prekrijte krpom i ostavite najmanje sat vremena da se testo podigne.

Prebacite testo u određeni pleh i pecite na 220 stepeni oko 15 minuta, pa posle smanjite temperaturu na 200 stepeni i pecite još oko 25 minuta.

Kada bude gotov, ostavite da se malo prohladi, ali ne gasite rernu, a dok se hleb peče spremite "preliv" za hleb.

U srednjoj činiji pomešajte otopljen puter, sitno seckan beli luk, seckani peršun i so i mešajte dok se sve ne sjedini.

Hleb isecite na željene kriške, poređajte u pleh i preko njih četkom premazujte preliv koji ste spremili.

Vratite u rernu na 10 do 12 minuta na 200 stepeni, pa ukoliko želite da stavite kačkavalj, izvadite iz rerne, pospite kačkavalj i pecite još dva do tri minuta dok se on ne otopi.

Ovako spremljen hleb možete umakati u neki sos, možete ga jesti i "suvo", kako god želite. Možete ga i dodatno politi sa nekoliko kapi maslinovog ulja.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo je najveći hleb na kobasicijadi u Bačkom Petrovcu: Pekli ga celu noć, a evo koliko je težak

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Bibi

    17. februar 2024. | 09:11

    Otkrili ste toplu vodu,još prababe,babe,mame su to pravile ko i kačamak,proja i sl stara jela.

    Podelite komentar