• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hačapuri: Sjajan recept za gruzijski hleb sa sirom

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Spremaćete ga stalno

  • 0
hačapuri Foto: Shutterstock

Ovaj gruzijski hleb se originalno pravi sa vrstom sira koji se pravi u toj državi. Sulguni je gruzijski usalamureni sir, kiselog, umereno slanog okusa i mirisa.

Za njegovu pripremu koristi se masno kravlje, kozje, ovčje ili bivolje mleko, ili mešavina tih mleka.

Mi u ovom receptu koristimo mocarelu.

Sastojci za gruzijski hačapuri:

  • 4 jajeta
  • 4-5 čaša brašna
  • 500 ml kefira 
  • kašičica praška za pecivo
  • kašičica soli
  • kašičica šećera
  • 2 kašike otopljenog putera
  • 300 g mocarele
  • 300 g fete

Priprema gruzijskog hačapurija:

U jednom sudu pomešajte brašno koje ste prethodno prosejali sa praškom za pecivo, pa tome dodajte kefir (možete i jogurt ako nemate), so, šećer i otopljeni puter. Umesite testo da bude elastično i ostavite ga u frižideru da stoji jedan sat.

U dubljem sudu promešati prosejano brašno sa praškom za pecivo (sodom). Dodati kefir, 1 jaje, so, šećer i rastopljen puter. Umesiti elastično testo i staviti ga na sat u frižider. Za to vreme napravite nadev tako što ćete mocarelu dobro ocediti, pa je izrendajte.

Fetu izgnječite, pa dodajte drugo jaje u to. Od testa napravite jufkicu. Oklagijom je stanjite, pa u sredinu stavite nadev, pa od kraja vucite testo da preklopi nadev, pa tu sredinu, gde je nadev, još malo udubite da dobije čamčasti oblik. Tako ponovite i sa drugom jufkom.

Peče se na ugrejanom tiganju koji je premazan sa sasvim malo ulja. Prvo sa jedne strane, pa sa druge, po nekoliko minuta, na srednjoj vatri, da ne zagore. Pre nego što se zapeče dodajte i jaje preko. Gotov hačapuri premažite sa malo ulja.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo 'leba, masti i aleve paprike, a osladili se i salčićima: Ništa bez prave domaće hrane

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti