• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kukuruzni hleb, recept koji nećete propustiti: I miris i ukus ove vrste testa podsetiće vas na detinjstvo

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jednostavna priprema čini ga primamljivim za pravljenje

  • 0
kukuruzni hleb, recept za hleb, hleb, kriške hleba Foto: Shutterstock/Picture Partners

Hleb je jedna od namirnica koja se redovno nalazi na našoj trpezi. Iako najčešće posežemo u prodavnici za onim na koji smo uglavnom navikli da jedemo, hleb od kukuruznog brašna je posebno ukusan i veoma zdrav.

Recept za kukuruzni hleb pročitajte u nastavku.

Sastojci za kukuruzni hleb:

  • 200 g pšeničnog brašna
  • 200 g kukuruznog brašna
  • pola šolje mleka
  • pola kesice suvog kvasca
  • pola kesice praška za pecivo
  • 1 kašičica šećera
  • malo soli
  • malo vode
  • malo ulja

Priprema kukuruznog hleba:

U činiji pomešajte suve sastojke: obe vrste brašna, suvi kvasac, prašak za pecivo, šećer i so. Mleko zagrejte toliko da bude toplo, ali ne vrelo, a isto uradite i sa vodom i uljem. Nalijte u činiju sa suvim sastojcima i prvo varjačom sjedinite, pa onda rukom umestie glatko testo.

Ono ne bi trebalo da vam se lepi za prste, a i treba da se odvaja od zidova činije.

Pleh (kalup) u kom planirate da pečete hleb obložite papirom za pečenje, od testa formirajte veknu i stavite u kalup. Zasecite na nekoliko mesta i možete posuti kukuruzne pahuljice. Ostavite najmanje pola sata da odstoji u kalupu da malo naraste. Kada dođe vreme za pečenje, poprskajte ga sa nekoliko kapi vode.

Dok se telo diže, zagrejte rernu na 250 stepeni. Smanjite temperaturu na 200 stepeni i pecite hleb oko 25 minuta. Videćete da počinje da rumeni i dobija hrskavu koricu.

Kada bude gotov, neka se malo prohladi i možete ga seći.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo je najveći hleb na kobasicijadi u Bačkom Petrovcu: Pekli ga celu noć, a evo koliko je težak

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti