• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Punjenje paprike kao iz bajke: Ručak koji će namamiti sve gurmane

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uvek su dobar izbor za ukusan porodični ručak

  • 0
punjene paprike, paprike, domaća kuhinja Foto: Shutterstock/MSPhotographic

Sve češće se okrećemo onim pravim, tradicionalnim receptima, a jedan od njih je punjena paprika. Uvek poželjna na našoj trpezi, recept za pripremu punjenih paprika je prost, a između ostalog se jako brzo sprema.

Sastojci za punjenu papriku:

  • 800 g mešanog mlevenog mesa
  • 8 paprika
  • 1 šolja pirinča
  • 2 šolje soka od paradajza
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1 kašika brašna
  • so, biber
  • ulje

Priprema punjenih paprika:

Paprike dobro operite pa im odsecite peteljku i koliko možete očistite ih od semena. Odsečene peteljke nemojte bacati, već sačuvajte sa strane kako biste "zatvorili" spremljene paprike.

Crni luk isecite na sitnije kocke i propržite na zagrejanom ulju u tiganju. Kada počne i da menja boju, ubacite mleveno meso i na srednjoj vatri sve dinstajte. Varjačom malo rastresite mleveno meso kako bi se lepše ispržilo i da ne bi ostajali veći komadi.

Kada meso bude gotovo, primetićete da je promenilo boju, dodajte sok od paradajza (ili pelat) i mešajte da se sve sjedini. Ukoliko vam je smesa malo gušća, slobodno možete dodati i malo vode.

Posle kratkog krčkanja, dodajte mlevenu papriku i ostale začine.

Pirinač, koji ste prethodno veče potopili u činiju s vodom, ubacite u smesu sa mesom, promešajte, poklopite i ostavite da se krčka oko 10 minuta. Pazite samo da se pirinač ne prekuva, pa to njihovo zajedničko krčkanje može biti i kraće. Na kraju dodajte i kašiku brašna i promešajte.

Smesa je gotova i spremna za punjenje paprika.

Kašikom ili kašičicom sipajte nadev u paprike pazeći time da papriku "ne pocepate". Svaku punjenu papriku zatvorite sa poklopcem odnosno odsečenom peteljkom pa ih ređajte u tepsiju koju ste malo nauljili, a u međuvremenu upalite i rernu da se dobro zagreje. Tepsiju sa paprikama nalijte vodom ili sa paradajz sokom i stavite na pečenje oko 35 minuta na 180 stepeni.

Služite ih iz kiselu pavlaku ili uz krišku sira.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Recept za musaku kakvu do sada niste probali: Tradicionalno jelo na moderan način

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti