Novopazarske mantije sa sirom i spanaćem: Zalogajčići koji se tope u ustima
Svaki predeo Srbije je karakterističan po nekom kulinarskom specijalitetu. Mantije se povezuju sa delom oko Novog Pazara, odakle zapravo one i dolaze.
Recept za novopazarske mantije sa sirom i spanaćem nije uopšte težak i može ga napraviti svaka osoba.
Sastojci za novopazarske mantije sa sirom i spanaćem:
za testo:
- 500 g pšeničnog brašna
- 1 šolja tople vode
- 2 kašike ulja
za fil:
- 250 g spanaća (sveži ili u briketima)
- 350 g sitnog sira
- 100 g margarina
- 1 jogurt
- 2 jajeta
- so
Priprema novopazarskih mantija sa sirom i spanaćem:
U činiji pomešajte mlaku vodu, brašno i ulje. Zamesite testo i ostavite ga sa strane da se "odmori" oko pola sata. Za to vreme možete da pripremite fil.
Spanać operite i sitno iseckajte, a ako koristite onaj u briketima, ostavite da se odledi i takođe isecite što sitnije, pa ga pomešajte sa sirom. Margarin izvadite iz frižidera i neka bude na sobnoj temperaturi.
Odstojalo testo možete da podelite na nekoliko delova, šest ili osam, i svaki od tih delova razvaljajte oklagijom u kvadrat ili pravougaonik. Svaki krug premažite sa malo margarina i isecite na kockice željene veličine.
Svaku kockicu nafilujte nadevom i napravite og njih loptice. Deo gde se loptica "zatvara" stavite naravno na dno. Ređajte ih u pleh podmazan margarinom. Ako vam ostane nešto margarina, slobodno ga otopite i prelijte preko mantija.
Pecite ih 40 minuta na 200 stepeni. Kada budu pečene, umutite dva jaja sa jogurtom i prelijte dok su još tople. Vratite ih u rernu da se još malo zapeku. Tada su onda spremne za jelo.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Ceo život ste pogrešno podgrevali picu: Ovo je savršen način da testo bude hrskavo, a kačkavalj mek
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.