Novopazarske mantije sa sirom i spanaćem: Zalogajčići koji se tope u ustima

 
B. P.
B. P.
 
  • 0

Svaki predeo Srbije je karakterističan po nekom kulinarskom specijalitetu. Mantije se povezuju sa delom oko Novog Pazara, odakle zapravo one i dolaze.

Recept za novopazarske mantije sa sirom i spanaćem nije uopšte težak i može ga napraviti svaka osoba.

Sastojci za novopazarske mantije sa sirom i spanaćem:

za testo:

  • 500 g pšeničnog brašna
  • 1 šolja tople vode
  • 2 kašike ulja

za fil:

  • 250 g spanaća (sveži ili u briketima)
  • 350 g sitnog sira
  • 100 g margarina
  • 1 jogurt
  • 2 jajeta
  • so

Priprema novopazarskih mantija sa sirom i spanaćem:

U činiji pomešajte mlaku vodu, brašno i ulje. Zamesite testo i ostavite ga sa strane da se "odmori" oko pola sata. Za to vreme možete da pripremite fil.

Spanać operite i sitno iseckajte, a ako koristite onaj u briketima, ostavite da se odledi i takođe isecite što sitnije, pa ga pomešajte sa sirom. Margarin izvadite iz frižidera i neka bude na sobnoj temperaturi.

Odstojalo testo možete da podelite na nekoliko delova, šest ili osam, i svaki od tih delova razvaljajte oklagijom u kvadrat ili pravougaonik. Svaki krug premažite sa malo margarina i isecite na kockice željene veličine.

Svaku kockicu nafilujte nadevom i napravite og njih loptice. Deo gde se loptica "zatvara" stavite naravno na dno. Ređajte ih u pleh podmazan margarinom. Ako vam ostane nešto margarina, slobodno ga otopite i prelijte preko mantija.

Pecite ih 40 minuta na 200 stepeni. Kada budu pečene, umutite dva jaja sa jogurtom i prelijte dok su još tople. Vratite ih u rernu da se još malo zapeku. Tada su onda spremne za jelo.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ceo život ste pogrešno podgrevali picu: Ovo je savršen način da testo bude hrskavo, a kačkavalj mek

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti