• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od ovoga kreće voda na usta: Suzana iz Pirota pravi bulgur, libanski sir od starih sorti pšenice

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom zrenja sir počne da proizvodi svoje enzime koji podsećaju na mlečne kiseline, i upravo to je trenutak kada znamo da je sir sazrio

  • 0
bulgur Foto: A.Ć.

Specijalitet karakterističan za Liban i druge zemlje Bliskog Istoka, biljni sir - bulgur, već nekoliko godina veoma uspešno pravi Piroćanka Suzana Stanojević.

Kaka je Suzana kazala za Ona.rs, ovaj sir se pravi od starih sorti pšenice, koje uveliko nestaju i sve ređe se gaje, a za razliku od modernih sorti, imaju daleko manje glutena.

- Sa proizvodnjom sam, najpre za sopstvene potrebe, krenula pre sedam, osam godina. U početku je bilo teško jer je reč o proizvodu čiji ukus nisam znala, a onda je vrlo teško da znate da li ste na pravom putu. Na ideju da uopšte proizvodim ovaj sir došla sam iz ličnih razloga, zbog dijete, imala sam problema zbog kojih jednostavno nisam mogla da jedem običan sir od mleka, pa sam dugo tražila alternativu i našla sam je upravo u bulguru. Inače, među prvima u Pirotu imamo registrovano poljoprivredno gazdinstvo pa nam nije bilo teško da uspemo u ovom poduhvatu - kaže Suzana.

Inače, ovaj sir pravi se od starih sorti pšenice, tako što on pere, topi, lomi, odvaja opna od zrna, zatim treba oko 21 dan da prođe faza zrenja, nakon čega se suši i na kraju se dobija sir, koji ima izuzetan ukus.

- Tokom zrenja sir počne da proizvodi svoje enzime koji podsećaju na mlečne kiseline, i upravo to je trenutak kada znamo da je sir sazrio, nakon čega se on oblikuje u kuglice, ide na sušenje i pakuje u teglice. Pravimo ga u različitim varijantama, uglavnom se stavlja u maslinovo ulje, uz dodatak začina poput bosiljka i sličnih začina, u zavisnosti od ukusa koji želete da dobijete - kaže Suzana, koja živi u pirotskom selu Veliki Jovanovac.

(Ona.rs/A.Ć.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo je recept za specijalitet kapušnjik

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti