• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Napravite keftedes: Original recept za ukusne grčke ćufte

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako volite girose i tradicionalan ukus Grčke, obožavaćete i njihove ćufte

  • 0
Grčke ćufte Foto: Shutterstock

Iako na prvi pogled izgledaju kao naše tipične ćufte, ovaj recept za keftedes, odnosno grčke ćuftice će vas oduševiti.

Mada mogu da se prave od različitih vrsta mesa, njihova originalna priprema je sa jagnjećim mlevenim mesom.

Koje god meso da izaberete, dve stvari morate da uradite, jer bez toga ove ćufte ne bi bile to.

Prvo - obavezno meso sameljite dva puta kako bi njihova tekstura bila baš kako treba i nikako nemojte da izostavite svežu nanu, koja im daje poseban šmek.

Sastojci: 

  • 700 g mlevene jagnjetine (može i mešavina sa junetinom ili neko drugo meso)
  • 1 veliki crni luk, sitno seckan
  • 1 čen belog luka
  • 1 ravna kašičica soli
  • ½ kašičice mlevenog bibera
  • ½ kašičice kumina
  • 1 kašičica origana
  • 60 g prezli
  • 1 jaje
  • 2 kašike sitno seckanog peršuna
  • 1 kašika sitno seckane sveže nane

za sos:

  • 200 g grčkog jogurta
  • 1 čen belog luka
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice mirođije
  • 2 kašike majoneza
  • so, po ukusu

za salatu:

  • 1 krastavac
  • 2 paradajza 
  • 1 ljubičasti luk
  • 150 g fete
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • so i biber, po ukusu
  • ½ kašičice origana
  • tortilje za serviranje

Priprema:

Meso pomešajte sa svim sastojcima i dobro ga umesite rukama da se sve lepo sjedini.

Kada ste umesili smesu, ostavite je da se odmori desetak minuta, pa tek potom formirajte male ćuftice kako bi se lakše ispekle i servirale.

Ugrejte nekoliko kašika ulja i lagano propžite ćufte sa svih strana, dok ne porumene.

Pred kraj prženja dodajte malo vode, pa ih poklopite i tako nastavite da ih dinstate sve dok sva voda ne ispari. Zatim još jednom dodajte vodu i nastavite da dinstate dok sve ne ispari.

Za to vreme pripremite salatu od krupno sečenog krastavca, luka i paradajza. Površe stavite u duboku činiju i prelijte maslinovim uljem, začinite i pomešajte sa mrvljenim feta sirom.

Sos napravite tako što ćete da pomešate sve sastojke.

Kada su ćufte pečene, servirajte ih na tortiljama sa prelivom i pripremljenom salatom, na sličan način na koji pakujete i girose.

Prijatno! 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jednim udarcem dve muve: Spremite brz i ukusan ručak pred put i otarasite se ostataka iz frižidera

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti