Naš recept za mladenčiće: Obeležite prvu godinu bračnog života uz tradicionalne slatke kolače
Svi parovi koji su bračni život otpočeli u prethodnih godinu dana sutra slave Mladence. Običaj za Mladence jeste da žene ustaju rano i mese ove kolačiće, koji treba da budu slatki kako bi i život udvoje nastavio da bude sladak.
Praznik Mladenci u hrišćanskoj crkvi posvećen je stradanju 40 mladih mučenika koji su u gradu Sevastiji položili život za veru Isusa Hrista 320. godine.
Mi smo vam prikazali kako korak po korak da napravite mladenčiće, pa uživajte u pripremi uz naš recept.
Sastojci za mladenčiće:
- 600 g brašna
- 300 ml vode
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 kašike šećera
- pola kašičice soli
- 2 kašike ulja
za premazivanje:
- 2-3 kašike meda
- mleveni orasi
Priprema mladenčića:
Najpre prosejte brašno u vanglu, pa mu dodajte so, ulje i mlaku vodu u kojoj ste prethodno razmutili šećer i kesicu kvasca. Zamesite sve to da dobijete elastično i meko testo, koje se ne lepi za ruke.
Njega ostavite da odstoji 30 minuta. Na pobrašnjenoj podlozi razvijte testo, da bude debljine prsta, pa čašom vadite mladenčiće i ređajte ih preko papira za pečenje koji ste stavili na pleh.
Od ove smese se dobije 40 mladenčića, koji malo treba da narastu pre pečenja. Njih tik pred stavljanja u rernu izbockajte - po pravilu grančicom voćke koja je u cvatu (višnja ili kajsija) ili bosiljka. Ako nećete da se maltretirate, uradite to viljuškom.
Rernu zagrejte na 200 i pecite ih do 20 minuta, naravno, sve to zavisi od vaše rerne.
Kada se ispeku ostavite da se prohlade, pa ih premažite medom. Možete preko da ih pospete seckanim orasima, lešnicima ili bademima.
Prijatno i srećni vam Mladenci! Celu pripremu pogledajte u videu sa početka teksta.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Posni, zdravi, brzo se prave... Ovi kolačići su idealni za nedeljni doručak
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.