• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Recept za piroške sa sirom i spanaćem: Domaće pecivo kao odlična ideja za doručak

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neka vam jutro zamiriše na detinjstvo

  • 0
piroške, piroške sa sirom i spanaćem, doručak, pecivo, pecivo sa nadevom Foto: Shutterstock/Dementieva Iryna

Testo i pecivo iz pekare je često prva opcija za usputni doručak. Ipak, najbolje rešenje jeste da se kod kuće napravi slasno pecivo, posebno u dane vikenda.

Danas smo vam spremili recept za piroške sa sirom i spanaćem koji će vam se sigurno dopasti.

Sastojci za piroške sa sirom i spanaćem:

  • 2 kg svežeg spanaća
  • 200 g sitnog sira
  • 2 jajeta + 1 žumance
  • 700 g brašna
  • 1 kašika mleka
  • 2 šolje vode
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kocka kvasca
  • malo susama
  • ulje
  • so

Pripema piroški sa sirom i spanaćem:

Malo vode zagrejte, pa u nju otopite kvasac. Ostavite sa strane da se aktivira, a u drugu činiju prosejte brašno. Kada se kvasac aktivira i "podigne", ubacite dve kašike brašna i promešajte. Potom promešani kvasac ubacite u ostatak brašna i dodajte ulje i sirće. Posolite po ukusu.

Smesu promešajte pa je prebacite na radnu površinu i zamesite meko i glatko testo. Kada ga lepo oblikujete, prekrijte ga krpom i ostavite na toplom oko 50 minuta da testo nadođe.

Za to vreme očistite spanać i operite ga, pa stavite u šerpu sa vodom da provri, čisto da se malo popari. Po želji može spanać i da vam bude svež. Pažljivo ga ocedite pa isecite na sitnije komade.

Umutite jaja pa ubacite u spanać, a po ukusu možete dodati i neke začine poput origana ili mlevene crvene paprike. Na kraju ubacite sitan sir i dobro promešajte da se sir lepo rastrese.

Kada je testo nadošlo, podelite ga na željene delove i od svakog dela napravite jufku poređane na radnoj površini. Ponovo ih pokrijte krpom i ostavite još 10 minuta da se podignu. Svaku jufku razvaljajte oklagijom u ovalni oblik i punite nadevom od sira i spanaća. Svaku jufku urolajte i prebacite u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. I u plehu ih ostavite do 10 minuta da nadođu.

Tek onda ih premažite mešavinom žumanceta i mleka i po želji ulja pa pospite susam. Pecite na 180 stepeni sve dok ne porumene i dok ne dobiju zlatnu boju. Kada budu gotovi, pokrijte ih krpom da se popari i korica malo omekša.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Uznemirujući video za sve one koji su na dijeti ili su prosto gladni

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti