• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Ishrana u Severnoj Koreji: Recepti za tri čuvena jela

M. M.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Severnokorejska jela nastala su pod jakim uticajem mandžurijskih i kineskih jela, uz doziran pristup zapadnjačkoj hrani

  • 0
Severna Koreja kuhinja Foto: Shutterstock

Korejska, odnosno tačnije severnokorejska kuhinja je hrana koja se pravi u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji (Severna Koreja).

Severna i Južna Koreja su dva veoma različita mesta, po mnogo čemu, ali kako se ovde bavimo kuhinjom, Severna Koreja je, recimo, više planinska oblast od Južne i stoga ima tendenciju da uzgaja različite useve. Između ostalo i iz tog razloga, iako postoje očigledne sličnosti između njihove dve kuhinje, postoje i velike razlike.

Severnokorejska jela nastala su pod jakim uticajem mandžurijskih i kineskih jela, uz doziran pristup zapadnjačkoj hrani. Njihove tradicionalne namirnice su jela od pirinča ili rezanaca uz obavezna kimči (uz svaki obrok), bulgogi (kada je meso dostupno) i naravno soju.

Slično kao i u Kini i drugim azijskim zemljama, meso se više doživljava kao luksuz, iako je u moderno doba postalo mnogo dostupnije. Svinjetina i životinje koje se lako uzgajaju, su glavni oslonci kuhinje, ali je patka posebna severnokorejska poslastica.

Pirinač se naravno intenzivno uzgaja i osnovna je namirnica građana Severne Koreje. Ali, zapravo, pirinač se u tamo tradicionalno servira na kraju obroka, često uz supu, i smatra se "dopunom“, a ne nešto u čemu se uživa tokom jela.

Severnokorejska kuhinja Foto: Shutterstock

I nudle, odnosno rezanci su velika stvar u Severnoj Koreji, naročito Pjongjang hladne nudle (odnosno rezanci od heljde). Koren ženšena stavljaju - pa, na sve! Od mesa, do čaja i slatkiša.

A kako je ova zemlja okružena okeanom, tako su ribolov i morski plodovi velika stvar na meniju. Stvar koja zaista izdvaja kuhinju Severne Koreje od ostalih je obilje morskih plodova uz skoro svaki obrok. Retko gde može da se jede bolja i jeftinija morsku hrana od ulične hrane u Severnoj Koreji.

Severna Koreja nema toliko čudne hrane (posebno u poređenju sa Kinom), ali ima dosta delikatesa! Ono što je možda i najspecifičnije za severnokorejsku ishranu je takozvana - pseća supa. Iako ga u Severnoj Koreji i ne zovu baš "pseće meso", da, u pitanju je meso od psa, njihov delikates koji se dva ili tri puta godišnje, i to obično leti na najtopliji dan u godini.

Tu je i roštilj od benzinskih školjki - odnosno bukvalno školjke kuvane na benzinu, što se smatra jedinstvenim samo za ovu zemlju. Ukus je naravno - unikatan, ali moramo da se zapitamo - ko voli miris benzina uz večeru? Takođe prave i viski od tigrove kosti, koji i nije toliko sličan viskiju, a dolazi od ugrožene životinjse vrste i smatra se "dobrim za čoveka".

Ali, danas smo vam pripremli tri najtipičnija severnokorejska jela, tradicionalna za njih, ali i prilagođenija "zapadnom" ukusu.

Talpi

Korejski specijaliteti Foto: Shutterstock

Zaista nema ničeg više severnokorejskog od tradicionalno pripremljene ribe - osušenog polaka, iseckan na komadiće, umočen u soju i vasabiji, zaliven njihovim tradicionalnim pivom. Iako od ove suve ribe najčešće prave supu "za trežnjenje", u ovom receptu je prikazana kako se - prži. U zamenu na našim prostorima možete da probate sa bilo kojom suđenom ribom koja vam je dostupna.

Sastojci:

  • 1 šaka sušenog polaka (ili druge sušene ribe)
  • oko 2 šolje ulja za prženje 
  • 1 kašika majoneza
  • 1/2 kašike sirćeta
  • 1/2 kašike šećera
  • malo seckanog zelenog luka
  • malo mlevenog belog luka

Priprema: 

Ribu isecite na trakice malo veće od veličine zalogaja.

Zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Sa drvenim štapićima proverite temperaturu ulja posle pet minuta. Ako se mehurići odmah formiraju oko štapića, ulje je dovoljno vruće za prženje. Ako ne, sačekajte još minut ili dva i pokušajte ponovo.

Stavite papirni ubrus na tanjir i počnite da pržite ribu u malim serijama. Kada porumeni, izvadite na ubrus.

U činiju stavite majonez, sirće, šećer, mladi luk i beli luk i sve dobro promešajte.

Uživajte u hrskavom sušenom polaku sa sosom od majoneza. Tradicionalno se služi uz hladno pivo.

 Pjongjang hladni rezanci

Korejski specijaliteti Foto: Shutterstock

Još jedno jelo koje ima status legende. Hladni rezanci od heljde servirani sa jakim belim sirćetom i severnokorejskim senfom, je tipičan severnokorejski specijalitet.

Sastojci:

Za slatko i kiselu rotkvu

  • 450 g funta daikon rotkve
  • 3 supene kašike sirćeta
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica soli

Za goveđu čorbu

  • 230 g goveđih prsa
  • 150 g daikon rotkve
  • 1/2 srednjeg luka
  • 6 čena belog luka
  • 3 tanka koluta đumbira debela oko 5mm
  • 2 velika bela dela mladog luka
  • 1/2 kašičice bibera u zrnu
  • 2 kašike soja sosa
  • kašičica šećera
  • soli po ukusu

Za rezance 

  • 2 porcije naengmieon rezanaca (nudle od heljde)
  • 1 kuvano jaje isečeno na pola
  • 1/2 krastavca
  • 2 tanke kriške kruške – opciono
  • sirće
  • ljut senf

Priprema:

Očistite rotkvu i isecite je na trakice. Začinite je sa sirćetom, šećerom i soli, dobro promešajte rukom dok se šećer ne rastopi. Probajte i dodajte još sirćeta ili šećera po ukusu.

U velikoj nepoklopljenoj šerpi stavite u oko 14 šoljica vode da proključa meso, crni luk, mladi luk, beli luk, đumbir i biber u zrnu. Smanjite vatru na srednju do srednje nisku temperaturu i ostavite da vri. Povremeno skinite sa vrha supe masnoće koje isplivaju. Nastavite da kuvate poklopljeno dok meso ne omekša, oko jedan sat. Umešajte u supu soja sos i kuvajte još deset minuta, a potom izvadite meso i ohladite. Odbacite povrće. Ohladite čorbu.

Sipajte pet šoljica čorbe u činiju, zatim umešajte jednu kašičicu šećera i soli po ukusu (oko jedne kašičice). Stavite čorbu u frižider sat ili dva dok se skroz ne ohladi.

Za to vreme isecite na tanke trakice i krastavac i malo ga pospite solju i ostavite da odstoji dok kriške "ne uvenu".

Tanko isecite i meso i narežite krušku u obliku polumeseca.

Skuvajte rezance prema upustu sa pakovanja, brzo ih ocedite i ohladite u ledenoj vodi kako bi ste prekinuli kuvanje. Ocedite ih i ponovo isperite u ledenoj vodi dok rezanci ne budu veoma hladni i dobro oceđeni.

Stavite jednu porciju rezanaca u sredinu činije za serviranje i na vrh stavite kiselu rotkvicu, kriške govedine, krastavca i kruške, kao i i polovinu jajeta. Sipajte ledeni bujon oko rezanaca. Poslužite sa sirćetom i ljutim senfom sa strane.

Ženšen piletina

Korejski specijaliteti Foto: Shutterstock

Severnokorejski ženšen se generalno smatra najboljim na svetu, a njihova "ženšen piletina", jedna je od onih jela koja su našla svoje mesto i izvan granica Severne Koreje. Ženšen pileća supa (samgietang na korejskom) je vruće, ukusno jelo koje se kuva na pari, a u sebi sadrži malo pile punjeno pirinčem, ženšenom, belim lukom i žižulom (kineskim urmama). Morate da se obavežete da ćete sami pojesti celo pile, ali kako kažu - potpuno je vredno toga.

Sastojci

  • 2 mala pileta
  • ½ šolje pirinča kratkog zrna
  • 2 sveža korena ženšenaa, oprati
  • 2 velike suve žižule, oprati
  • 16 čena belog luka, oprati i odstraniti vrhove
  • 2 do 3 mlada luka, iseckana seckana
  • so i biber

Za sos od susama:

  • 1 do 2 kašičice soli
  • 1 kašičica prženih semenki susama
  • prstohvat mlevenog crnog bibera
  • 1 do 2 kašike prženog susamovog ulja

Za slatko kiseli soja sos:

  • 3 kašike soja sosa
  • 2 kašike belog sirćeta 
  • 1 kašika šećera
  • ½ crnog luka srednje veličine, isečenog na kockice
  • 1 zelena ljuta papričica, seckana

Priprema:

Prvo napravite soseve. U jednoj posudi pomešajte so, semenke susama, mleveni crni biber i prženo susamovo ulje i ostavite na stranu. U drugoj kombinujte soja sos, sirće i  šećer, dobro promešajte, dodajte luk i ljutu papričicu i ostavite na stranu.

Iscedite pirinač koji ste predhodno natopili u hladnoj vodi jedan sat.

Dobro operite i osušite piletinu, očistite ih od nečistoća i viška masnoća oko telesnih šupljina. Svako pile napunite pirinčem, komadom ženšena, jednom žižulom i osam čena belog luka.

Ako ostane višak pirinča stavite ga u lonac, a potom i napunjene piliće. Dodajte 8 šoljica hladne vode, poklopite i kuvajte na srednje jakoj vatri 30 minuta. Smanjite vatru na srednju i kuvajte još 40 minuta dok piletina, ženšen i pirinač ne omekšaju.

S vremena na vreme otvorite lonac i sipajte malo čorbe sa dna preko vrha pilića. Ako čorba previše ispari, dodajte još vode. Uklonite sa vatre.

Poslužite na tradicionalan način. Svako pile stavite u dve pojedinačne činije i dodajte bujon. Pospite seckanim peruškama mladog luka i mlevenim crnim biberom.

Poslužite uz kimči, dve vrste sosa i malu činiju soli sa strane.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li znate kako da napravite kimči? Ovako se sprema čuvena korejska turšija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti