
Krampeti su pravi specijalitet koji ne smete da propustite: Recept za doručak iz snova
Engleski krampeti (crumpet) su odlični za početak dana.
Njihova tekstura je podseća na testo za palačinke, ali su i pomalo hlebasti - što ih čini odličnim receptom za doručak. Često se jedu sa slatkim prelivima poput meda, marmelade ili sa puterom. No, mnogi tvrde da su još lepši kada se jedu slani, a na vama je slobodno eksperimentisanje.
Sastojci za krampete:
- 400 ml mleka
- 100 ml mlake vode
- 1 kašika suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 300 g belog brašna
- pola kašičice sode bikarbone
- ulje
Priprema krampeta:
Za početak zagrejte mleko.
U činiji rastvorite kvasac i šećer u toplom mleku i 100 ml mlake vode. Ostavite na toplom da odstoji 15 minuta, ili dok ne postane penasto.
Prosejte brašno, sodu bikarbonu i so u veliku činiju. Napravite udubljenje u sredini i sipajte mešavinu kvasca. Mešajte dok ne sjedinite sve i po potrebi dodajte malo vode.
Pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite na stranu 45 minuta ili dok se na površini ne stvore mehurići.
Zagrejte vrlo malo ulja na srednjoj vatri.
Testo otkrijte i promešajte jednom.
U tiganj stavljajte po jednu manju kutlaču testa, ali ga sipajte precizno i u mestu.
PRžite jednu stranu pet minuta, tačnije, dok se na površini ne pojave mehurići. Kada oni popucaju i ostanu rupice, pažljivo okrenite krampete i pržite jedan minut na toj strani.
Nakon svake "serije" ponovo dospite par kapi ulja u tiganj.
Poslužite ih tople uz prilog po želji.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Uštipci od krompira: Teleport mašina do detinjstva
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.