Tradicionalna jela Italije nisu samo pasta, pica i lazanja: Ova tri recepta će vas raspametiti

 
M. P.
M. P.
 
  • 0

Ah, ta Italija - zemlja kulture, bogate istorije, fenomenalnog turizma, ali i izvrsne internacionalne hrane. Mediteranska kuhinja je definitivno obogaćena italijanskim umećem pripreme hrane, njihovim istančanim ukusima i načinima korišćenja svežih namirnica.

Pojedini recepti i tehnike datiraju još iz vremena drevnog Rima, a zahvaljujući njihovoj posvećenosti, glas o gastronomskim majstorima proširio se po celoj planeti i odjekuje i dan-danas.

No, Italija ima da ponudi mnogo više od pice, paste i lazanje - zbog čega vam predstavljamo tri tradicionalna recepta Italije, koje zaista vredi probati.

Oso buko

Ossobuco Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 teleće kolenice
  • 50 g brašna
  • 1 glavica crnog luka
  • naseckani praziluk
  • 4 čena belog luka
  • pola čaše belog vina
  • lovorov list

Priprema:

Meso operite, pa ostavite da se osuši.

Malo izlupajte čekićem za meso, pa posolite i pobiberite sa obe strane.

Sa svih strana ga pospite brašnom.

Na zagrejanom ulju propržite meso sa svih strana po jedan minut, dodajte crni, beli luk i praziluk da se prži zajedno sa mesom. Položite meso i dolijte čašom belog vina. Meso okrenite posle pet minuta.

Izvadite meso i stavite u vatrostalnu, nauljenu činiju.

Ubacite da se peče u zagrejanu rernu na 180 stepeni oko sat vremena. U istu činiju ubacite i povrće po želji, kao i ono iz tiganja.

Po potrebi dodajte još ulja, vina i vode.

Arančini

Arancini Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g pirinča
  • 2 jaja
  • 1 žumance
  • 20g parmezana
  • prezle
  • sir
  • šunka

Priprema:

Skuvajte pirinač, procedite i ostavite da se ohladi.

U činiju sa pirinčem dodajte žumance i parmezan, i potom pomešajte.

Uzimajte okvirno koliko vam je dovoljno za jednu, poravnajte smesu u ruci i na sredinu stavite iseckanu šunku i sir.

Urolajte sve sada u lopticu, a potom je uvaljajte u jaja, pa u prezle i stavite da se prži oko tri minuta u vrućem ulju.

Bračole 

Braciole Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • juneći odrezak 
  • 300g narezane pršute
  • 4 kocke slanije fete
  • so
  • biber
  • peršun

Priprema bračolea:

Očistite odreske od masnoće i malo ih izlupajte sa tučkom za meso.

Poređajte listove pršute preko odreska, pa preko fetu pomešanu sa peršunom.

Uvijte sve u rolat, i potom ispržite u vrelom ulju.

Nakon 10 minuta zavijte urolani odrezak u aluminijumsku foliju i ubaciti u rernu da se dopeče.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Korejac probao kimči, tradicionalnu korejsku turšiju koji smo napravili

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti