![Sarmice blitva Sarmice blitva](https://xdn.tf.rs/2024/05/14/shutterstock512022052-670x447.jpg)
Ideja za ručak: Sarmice sa blitvom
Ne postoji ništa što više kaže "prolećna trpeza" od mladog i svežeg zeleniša. Iskoristite ove darove prirode da napravite savršen ručak.
Za danas vam predlažemo recept za sarmice od blitve.
Blitva je niskokalorično povrće sa visokim sadržajem magnezijuma, gvožđa, kalijuma i vitamina A, C i K, veoma je hranjiva, što je čini savršenom namirnicom ne samo za vaše zdravlje, već i za ukusan obrok.
Sastojci za sarmice od blitve:
- 30 listova blitve
za punjenje:
- 1 glavica crnog luka
- 300 g mlevenog mesa
- 150 g pirinča
- so i biber prema ukusu
- suvi biljni začin, prema ukusu
- ulje
za preliv:
- 2 dl kisele pavlake
- 2 jajeta
- 50 ml mleka
- so
- slatka začinska paprika
Priprema sarmica od blitve:
Operite dobro listove blitve, odrežite peteljke i kratko izblanširajte u provreloj slanoj vodi. Ostavite ih sa strane da se ocede.
Pređite na pripremu fila. Upržite na malo ulja crni luk, a kada postane staklast, dodajte mu mleveno meso i jos kratko dinstajte.
Začinite smesu navedenim začinima, prema ukusu.
Posebno obarite pirinač u vodi, malo ga posolite i sjedinite sa mesom i lukom.
Uzmite listove blitve jedan po jedan. Raširite list na dlan, sipajte na njega kašiku fila i umotajte u sarmicu.
Podmažite vatrostalnu posudu uljem i ređajte sarmice, jednu do druge.
Napravite preliv od pavlake, jaja, soli i malo mleka. Sve dobro razmutite viljuškom i prelite preko sarmica.
Sarmice stavite u rernu i tek tada je uključite na 250 stepeni.
Pecite dok sarmice ne porumene i dok ne ispari sva tečnost. Pospite slatkom začinskom paprikom.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Matcha Latte- najukusnija zamena za kafu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.