• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

3 tradicionalna recepta Mađarske: Među njima je i jedna poslastica koju Srbi obožavaju

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uživaćete u mirisu, teksturi i ukusu ove lepe zemlje

  • 0
Tradicionalna jela Mađarske Foto: Shutterstock, Pixabay

Mađarska kuhinja je bogata i puna ukusa, sa mnogim tradicionalnim jelima koja su postala simbol ovog prelepe zemlje. Glavni sastojci njenih tradicionalnih jela su mesa, paprike, krompir, paradajz, luk i testenina.

Jedan od najpoznatijih elemenata mađarske kuhinje je upotreba slatke i ljute paprike u mnogim jelima, kao što su gulaš, paprikaši i razni sosovi. Gulaš, poznat i kao "gulyás", je verovatno najpoznatije mađarsko jelo, bogata čorba od mesa i povrća začinjena slatkom paprikom.

Pored toga, mađarska kuhinja je poznata i po raznim jelima od mesa, poput svinjskog kotleta (pecsenye) i goveđeg paprikaša (marhapörkölt). Uz meso se često služe razni prilozi poput krompira, pirinča ili testenine.

Tradicionalna kuhinja Mađarske takođe nudi i razne poslastice, poput "doboš torte", tradicionalne torte sa slojevima tankih kora od testa i kremom od putera i oraha.

Ukratko, mađarska kuhinja je spoj fantastičnih ukusa, tradicije i gostoprimstva, koja privlači ljude širom sveta da probaju njen autentični ukus i uživaju u jedinstvenoj gastronomskoj baštini.

Ovo su tri tradicionalna jela Mađarske:

1. Gulaš

Gulaš Foto: Shutterstock

Sastojci za gulaš:

  •  500g goveđeg mesa (najbolje od buta), isečenog na kockice
  •  2 velika luka, sitno iseckana
  • 2 šargarepe, isečene na kolutove
  •  2 krompira, isečena na kockice
  •  2 kašičice slatke paprike
  •  1 kašičica mlevenog bibera
  •  2 lovorova lista
  •  So po ukusu
  •  1 l goveđeg bujona
  •  Maslac ili ulje za prženje

Priprema gulaša:

U velikoj šerpi, zagrejte maslac ili ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i dinstajte dok ne omekša.

Dodajte goveđe meso i pržite ga dok ne dobije zlatno smeđu boju sa svih strana. Dodajte slatku papriku i dobro promešajte da meso bude prekriveno paprikom.

Dodajte šargarepu, krompir, lovorov list, so i biber. Sipajte goveđi bujon preko svega i pustite da provri. Smanjite temperaturu i kuvajte gulaš na laganoj vatri oko jedan i po do dva sata, ili dok meso ne postane mekano.

Poslužite toplo, uz krišku hleba ili krompir pire.

2. Paprikaš

riblji paprikaš Foto: Shutterstock

Sastojci za paprikaš:

  •  500g pilećeg mesa, isečenog na komade
  • 2 velika luka, sitno iseckana
  •  2 paradajza, isečena na kockice
  •  2 kašičice slatke paprike
  •  1 kašičica mlevenog bibera
  •  200ml pavlake za kuvanje
  •  So po ukusu
  •  Maslac ili ulje za prženje

Priprema paprikaša:

Zagrejte maslac ili ulje u velikoj šerpi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i dinstajte dok ne postane staklast.

Dodajte pileće meso i pržite ga dok ne dobije zlatno smeđu boju sa svih strana.  Dodajte slatku papriku i dobro promešajte da meso bude prekriveno paprikom.

Dodajte paradajz i kuvajte još nekoliko minuta. Sipajte malo vode, dodajte so i biber po ukusu, pokrijte i kuvajte dok meso ne omekša.

Na kraju, dodajte pavlaku za kuvanje, promešajte i kuvajte još nekoliko minuta pre nego što poslužite.

3. Dobos torta

Sastojci za koru doboš torte:

  • 6 jaja, odvojena belanca od žumanaca
  • 200g šećera
  •  200g brašna
  • 1 kašika kakao praha
  • Prstohvat soli

Sastojci za fil:

  •  250g putera, omekšanog
  •  200g šećera u prahu
  •  6 žumanaca
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 150g mlevenih oraha

Priprema doboš torte:

Prvo pripremate koru.

Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta. Dodajte šećer postepeno i mutite dok se ne formira sjajan, čvrst šlag.

Lagano umutite žumanca i postepeno ih dodajte u smesu od belanaca, uz stalno mešanje. Dodajte prosejano brašno i kakao prah u smesu i lagano promešajte dok se sve ne sjedini.

Smesu prebacite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, ili dok kora ne postane čvrsta.

Sada prelazimo na fil.

Umutite puter sa šećerom u prahu dok ne postane kremast. Dodajte žumanca jedno po jedno, uz stalno mešanje. Dodajte ekstrakt vanile i mlevene orahe, i promešajte dok se sve ne sjedini.

Ohlađenu koru presecite na dva dela. Na donju koru nanesite deo fila, a zatim prekrijte gornjom korom.

Preostali fil nanesite na gornju koru i poravnajte površinu.

Tortu stavite u frižider da se fil stegne, a zatim je možete ukrasiti po želji.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Riblji paprikaš za četiri osobe: Originalan somborski recept za riblji kotlić

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti