Pravo je vreme za grčku musaku: Specijalitet koji uvek oduševi
Musaka od patlidžana sa ukusnim sosevima koji joj daju dodatnu sočnost, je pravi izbor za ručak. Bez ikakvih problema svako može ispratiti recept za ovaj specijalitet, a najbolje od svega je što ćete lagano i bez žurbe uživati u prirpemi.
Sastojci za grčku musaku:
- 4 srednja ili 3 veća patlidžana
- so
- maslinovo ulje
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 350 g mešanog mesa
- pelat od paradajza
- 2 šargarepe
- biber
- kečap
- 2 jajeta
- 2 šolje brašna
- 20 g putera
- parmezan
- malo mleka
Prirpema grčke musake:
Ova musaka se priprema iz tri koraka.
Za početak, isecite patlidžan po dužini i posolite sa obe strane. Na ovaj način će so izvući gorčinu iz patličana i višak vode. Prelijte sa malo maslinovog ulja, pa stavite da se peče na 180 stepeni 15 minuta.
Za to vreme, prelazimo na drugi deo pripreme - bolonjez-sos.
U dubljoj šerpi zagrejte ulje, pa izdinstajte luk i šargarepu iseckane na kockice. Dodajte mešano mleveno meso i ostavite da se sve zajedno prži.
Dodajte pelat, malo kečapa, so i biber. Kada sos bude gotov, sklonite ga sa strane dok ne dođe završni deo pripreme.
Zatim, prirpemate bešamel sos.
Puter rastopite u šerpicu, pa dodajte brašno.
Zatim, dodajte polako mleko i istovremeno mešajte dok ne postane kremasto. Dodajte dva jajeta i promešajte.
Sada je na redu poslednji korak - ređanje sastojaka i priprema za pečenje musake.
U tepsiju prvo naređajte patlidžane da prekriju dno. Ostavite dovoljno i za drugi sloj.
Nakon prvog sloja, prelijte preko sos sa mlevenim mesom, pa ponovo patlidžane. Preko prelijte bešamel sos.
Pecite u zagrejanoj renri na 200 stepeni 40 minuta. Pred kraj po želji možete dodati narendani kačkavalj kao završni sloj.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Moja Jela i sjajna, zasitna salata sa piletinom i kinoom
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Marina
U pravu Grčku musaku ide feta sir, a ne parmezan. I nikako kečap.
Podelite komentar