Recept za saganaki: Grčki specijalitet od kog se stvaraju zazubice

M. P.
M. P.  
  • 0

Saganaki je poznati grčki specijalitet, koji se vrlo lako priprema i isto tako lako pojede. Radi se o čuvenom prženom siru, koji se priprema uz samo nekoliko sastojaka. Kako bi oduševili goste, Grci ga često "zapale" uz pomoć njihovog čuvenog pića uzo, ali to je sve po individualnoj želji pripreme.

Ovo je savršen dodatak jelima, a možete ga spremati i kao predjelo. Imajte na umu da, kada ga servirate, gosti će se najverovatnije grabiti samo za njega. Sada kada smo vas upoznali sa draguljem mediteranske kuhinje, pređimo na recept.

Sastojci za saganaki:

  • tabla ili velika kocka kačkavalja ili feta sira
  • so
  • biber
  • mirođija
  • maslinovo ulje
  • brašno
  • limun
  • med

Priprema saganakija: 

Ukoliko nemate pravi grčki sir, veoma je bitno da izabrani kačkavalj ili feta budu taman toliko tvrdi da se pri prženju ne raspadnu, ali i malo mekši, da se mogu lepo topiti i razvlačiti pri sečenju.

Sir izvadite iz frižidera i sačekajte malo da se njegova temperatura izjednači sa sobnom.

U dubok tanjir sipajte brašno i pomešajte ga sa malo soli, biberom i mirođijom.

Uvaljajte sir sa sve četiri strane.

U tiganj sipajte maslinovo ulje, dovoljno da prekrije dno.

Zagrejte ulje na srednjoj ili blažoj vatri. Kada se zagreje, ne treba da dimi.

Ubacite sir u tiganj i pržite po dva minuta na obe strane. Tokom prženja treba da se prave oni mehurići od ulja.

Sir treba da dobije zlatnu boju po površini i da se stvori tanka hrskava korica.

Isecite limun na kriške i servirajte uz sir odmah nakon prženja.

Po želji servirajte i med uz sir, za savršen preliv.

Odlično se slaže uz svež paradajz i malo bosiljka.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ravioli od kojih pamet staje: Ovako nešto do sada niste probali

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti