Tikvenik, staro jelo sa juga Srbije: Pita koja je idealna za najavljene goste
Svaka oblast Srbije ima neko svoje tipično jelo. Pa tako je jug naše zemlje bogato raznim specijalitetima, između ostalog i tikvenikom, pitom od bundeve. Recept za tikvenik je jednostavan i uvek poželjan kada vam se najave gosti.
Sastojci za tikvenik:
- 1 pakovanje kora za pitu
- 700 g bundeve
- 100 ml kisele vode
- 5 kašika ulja
- 100 g šećera
- 1 šaka grožđa
Priprema tikvenika:
Komad bundeve izrendajte, a možete je i kupiti već izrendanu. Suvo grožđe potopite u mlaku vodu i ostavite do pola sata da odstoji.
Bundevu probajte da koliko toliko ocedite, pa joj dodajte šećer i suvo grožđe pa promešajte dok se sve ne sjedini.
Uzmite jednu koru i premažite je ulje, presavijte je po sredini i ponovite mazanje. Sipajte fil pa preko njega prelijte kiselu vodu i zatim urolajte. Uradite sve isto sa ostalim sastojcima i ređajte ih u podmazan pleh. Na kraju, pomešajte kiselu vodu i ulje i premažite preko spremljenog tikvenika.
Pecite na 180 stepeni najviše do pola sata. Kada bude gotov, tikvenik ostavite da se lepo ohladi i isecite ga na željene komade. Po želji možete da pospete šećer u prahu ili da ukrasite suvim grožđem.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Potaž od bundeve sa salsom od maslina
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Nada
Recept je super ali sad je jul vreme ka tikve cvetaju🤗
Podelite komentar