• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Somun po bakinom receptu: Ugodite sebi i započnite jutro sa osmehom na licu

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uvek je odličan izbor da se naprave ovi ukusni hlepčići

  • 0
somun, lepinja, hleb Foto: Shutterstock

Mnogi od nas često ne mogu da odole ukusnom i mirisnom hlebu, lepinji i somunu, posebno ako ima šta i da se namaže na njih. Somun po bakinom receptu je prost način da ugodite sebi, a ujedno da se prisetite srećnog detinjstva.

Sastojci za somun po bakinom receptu:

  • 1 kesica suvog kvasca
  • 50 ml toplog mleka
  • 1 šolja tople vode
  • 1 kašika šećera
  • 350 g brašna
  • malo soli

Priprema somuna po bakinom receptu:

U činiju sipajte kvasac i prelijte ga toplim mlekom. Promešajte lagano i ostavite oko pet minuta dok se kvasac ne otopi i ne počne da stvara penu. Dok to čekate, u čašu ili šolju pomešajte toplu vodu i šećer, promešajte, pa sipajte odstajalom kvascu.

U posebnoj činiji pomešajte brašno i so, pa ubacite u činiju sa kvascem i mesite rukama dok ne formirate testo. Ukoliko je potrebno, postepeno dodajte brašno kako bi testo bilo glatko i kompaktno. Kada umesite testo, pokrijte ga krpom i ostavite na toplom da se podigne i kvasac aktivira, najviše oko sat vremena.

Po ovom vremenu, testo prebacite na radnu površinu i mesite oko pet minuta, vratite ga u istu činiju, ponovo pokrijte krpom i ostavite još 30 minuta da se testo digne.

Od odstajalog testa, formirajte somune (oklagijom ili rukom oblikujte) željene veličine, poređajte ih u podmazan i papirom za pečenje obložen pleh i ostavite još nekih 20 minuta da se testo digne.

Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta, sve dok ne porumene.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo komplet lepinju kod popularne Španjolke: Otkrila nam je tajni sastojak

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti