• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prevrnuti kolač sa šljivama kao prava poslastica u toplim danima: Desert koji će vas "oduvati"

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Upotrebite ovu domaću voćku za ukusan slatkiš

  • 0
kolač sa šljivama, kolač, poslastica, šljive Foto: Shutterstock

Trenutno je sezona šljiva i sa njima možete štošta uraditi. Mogu završiti u kazanu, u džemu, ali ih i možete zamrznuti i upotrebiti ih za kolače, baš kao ovaj. Recept za prevrnuti kolač sa šljivama će vas lepo osvežiti u ovim danima.

Sastojci za prevrnuti kolač:

  • 170 g putera
  • 170 g šećera
  • 170 g brašna
  • 3 jajeta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • nekoliko šljiva + 1 kašika šećera

Priprema prevrnutog kolača:

Odaberite tepsiju u kojoj ćete peći kolač, pa ga obložite papirom za pečenje i ostavite ga po strani.

Šljive operite i izvadite koštice i takođe i njih ostavite po strani.

U činiji umutite puter sobne temperature i šećer sve dok se ne sjedine i ne postane svetla smesa. Onda dodajte jedno po jedno jaje muteći sve dok se postepeno ne sjedinjuju svi sastojci. Tek onda ubacite ekstrakt vanile i promešajte špatulom.

Brašno prosejte pa lagano ubacujte u smesu sve dok ne dobijete glatko testo. Prebacite testo u spreman pleh pa poravnajte vrh. Šljive, koje ste prepolovili dok ste vadili koštice iz njih, stavite sa "kožom" ka testu malo ih pritiskajući. U zavisnosti od toga kakav vam je kalup, možete ređati u tri reda po tri komada. Kada poređate šljive, pospite kašiku šećera po njima.

Pecite na 180 stepeni oko 35 do 45 minuta sve dok kolač ne porumeni i dok šljive ne promene boju. Kada ispečete kolač, ostavite ga malo u rerni da se ohladi pre nego što iznesete da poslužite.

Možete ga poslužiti uz kuglu sladoleda.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kačamak na pirotski način - nije ono na šta ste prvo pomislili

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti